Skip to main content

Μηταράκης: Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν ένα δίκαιο και ανθεκτικό κοινό σύστημα

Ο υπουργός Μετανάστευσης επισκέφθηκε την Κύπρο και δήλωσε ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν δίκαιο και ανθεκτικό ευρωπαϊκό σύστημα

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ευρισκόμενη, όπως και η Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή των πιέσεων από την Ανατολή, αντιμετωπίζει κατά το τελευταίο διάστημα αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου της Ελλάδας και το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία, σε πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο.

Συνεργασία για την εξεύρεση ικανών λύσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου και απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης από την Κύπρο.

Μετά το πέρας συνάντησης που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου, με τον Κύπριο ομόλογό του, αρμόδιο για τα ζητήματα προσφύγων και μεταναστών, Νίκο Νουρή, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του παράγοντα της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016 στο σύνολό της και χωρίς διακρίσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας πρώτης υποδοχής.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η συνεπακόλουθη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ως προς την καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών και την αποδοχή επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

Αναγκαία συνθήκη είναι, επίσης, η επίτευξη της απαραίτητης αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ώστε να ελαφρύνεται το μεγάλο βάρος που επωμίζονται οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Καθώς βρισκόμαστε στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι δύο χώρες υποστηρίζουμε ένα δίκαιο και ανθεκτικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα, με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών.

Και τα δύο αυτά στοιχεία, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης και την εξασφάλιση της απαραίτητης αλληλεγγύης, αναδείχθηκε με έμφαση από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα και τις χώρες μας, κατά την πρόσφατη Υπουργική Συνάντηση ως πέντε μεσογειακών κρατών-μελών πρώτης γραμμής στην Αθήνα.

Δεσμευθήκαμε να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα την από κοινού προβολή των θέσεων και των ανησυχιών μας. Ταυτόχρονα, οι "5"- οι MED5, υπογραμμίσαμε τη σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων μας, που αποτελούν ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς η ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης, και κατά συνέπεια οι μειωμένες αφίξεις, αποτελούν το μόνο εχέγγυο για την αποφυγή δευτερογενών ροών, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των αναγκαστικών απελάσεων και της αποφυγής κατάχρησης των συστημάτων ασύλου και εν τέλει της ανάγκης για την επίδειξη αλληλεγγύης.

Είμαι αισιόδοξος ότι, η αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουμε, Ελλάδα και Κύπρος, αποφέρει απτά αποτελέσματα προς όφελος των κοινωνιών μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

Φίλε Νίκο, σ' ευχαριστώ θερμά για όλη τη συνεργασία που έχουμε. Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης».