Skip to main content

Μηταράκης: Ενδεχομένως υποκινούμενα τα επεισόδια στη Μόρια

Ο υπουργός Μετανάστευσης σε δήλωσή του υπενθυμίζει ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών».

Το ενδεχόμενο τα σημερινά επεισόδια στη Λέσβο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης ερευνούν οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθυμίζει ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επαναλαμβάνει ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Στέλνει, εξάλλου, το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις μεταξύ περίπου 2.000 Αφγανών αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας και της Αστυνομίας, οι οποίες σημαδεύτηκαν από φωτιές, οδομαχίες και ρίψεις δακρυγόνων.