Skip to main content

Μηταράκης: Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

Ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη λύση στο μεταναστευτικό και για αυτό υπάρχει δυσανάλογη πίεση στα κράτη υποδοχής

«Η Ευρώπη, δυστυχώς, ακολουθεί ακόμα μια πολιτική η οποία θέλει να πιέσει τα κράτη πρώτης υποδοχής, χωρίς τα μεγαλύτερα κράτη να θέλουν να σηκώσουν το βάρος ενός υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης. Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη ακόμη για μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό και για αυτό εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η δυσανάλογη πίεση στα κράτη πρώτης υποδοχής».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», με τον Θάνο Σιαφάκα, μίλησε για «ατμόσφαιρα ανθρωπισμού» κατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.

Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Πάπα για την ανάγκη να μην υπάρχουν φράχτες στην Ευρώπη, λέγοντας ότι στο μήκος είναι και οι θέσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών που ζητούν να υπάρξουν νόμιμοι οδοί νόμιμης μετανάστευσης. «Κανείς δεν μιλάει για μια Ευρώπη-φρούριο, η οποία δεν θα επιτρέπει ανθρώπους που θέλουν και να εργαστούν στην ΕΕ ή θέλουν να αποφύγουν πόλεμο και κρίση. Είναι άνθρωποι διωγμένοι. Αυτά τα αναγνωρίζουμε ως Ευρώπη, αλλά θέλουμε να το κάνουμε με κανόνες», τόνισε.

Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη πρωτοβουλία της Ελλάδας να φιλοξενήσει 700 γυναίκες και τις οικογένειές τους που έφυγαν από το Αφγανιστάν λόγω της αλλαγής του καθεστώτος, λέγοντας πως «ήταν κάτι που το κάναμε συνειδητά και πιθανόν να προσπαθήσουμε να το ξανακάνουμε».

«Δίνουμε άδειες παραμονής σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν στην Ευρώπη», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος για πενταετή άδεια σε εποχικούς εργάτες ώστε να υπάρχει μια σταθερή σχέση εργοδότη-εργαζόμενου, για ανθρώπους που θέλουν να έρθουν από χώρες εκτός ΕΕ για να εργαστούν στην αγροτική παραγωγή. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι κλειστή. Κλειστά πρέπει να είναι τα κυκλώματα λαθρο-διακινητών που εκμεταλλεύονται τους συνανθρώπους τους για οικονομικό όφελος και βάζουν ανθρώπους σε πολύ επικίνδυνες διαδρομές, σε βάρκες να περάσουν με κίνδυνο τη ζωή τους τη Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Τα τείχη είναι απαραίτητα απέναντι στα κυκλώματα λαθροδιακινητών, όχι απέναντι σε ανθρώπους στους οποίους πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να έρχονται νόμιμα στην Ευρώπη», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, η χώρα μας το πράττει αυτό και για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους εργασίας. «Άρα η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα- φρούριο, αλλά είμαστε μια χώρα εμφανώς απέναντι στα κυκλώματα», δήλωσε.

Όπως είπε, οι προσφυγικές ροές είναι πλέον μειωμένες κατά 90% σε σχέση με το 2019, ενώ το 50% των προσφύγων στις δομές έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Συνολικά  35.000 άνθρωποι διαβιούν σε οργανωμένες δομές στη χώρα μας. Υπολόγισε, δε, ότι υπάρχουν λιγότεροι από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά, «τους οποίους διευκολύνουμε να εμβολιαστούν».

Για τη στάση ευρωπαϊκών κρατών, ο κ. Μηταράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Γερμανία, λέγοντας ότι συνέδραμε μετά τον εμπρησμό της Μόριας και ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της εθελοντικής μετεγκατάστασης, αλλά υπάρχουν άλλες χώρες που ήταν εντελώς αντίθετες στο θέμα αυτό.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου επιμένουμε να υπάρχει υποχρεωτική ανακατανομή σε όλη την ΕΕ και να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι πεπερασμένη η δυνατότητα της Ευρώπης να υποδεχθεί «έναν απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων» που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στις χώρες τους, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη και ο αναπτυγμένος κόσμος, πρέπει μέσω βοήθειας να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις παγκόσμιες ανισότητες».