Skip to main content

Μηταράκης: Η Μόρια δείχνει την αναγαιότητα για ελεγχόμενα κέντρα

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, τον Ιανουάριο επέστρεψαν στην Τουρκία 84 άτομα σε επτά αποστολές πέντε αναγκαστικές και δύο εθελούσιες.

Διεύθυνση Επιστροφών, «η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι» των επιστροφών μεταναστών, θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως προανήγγειλε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στο Βήμα.

Στη σκιά των επεισοδίων της Μόριας ο Νότης Μηταράκης επισημαίνει ότι βάσει του νέου νόμου όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά μπορούν να κρατηθούν στα κλειστά κέντρα που δυστυχώς δεν έχουν ετοιμαστεί ακόμη. «Τα γεγονότα στη Μυτιλήνη δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων» τονίζει.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, τον Ιανουάριο επέστρεψαν στην Τουρκία 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές και δύο εθελούσιες.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως το υπουργείο έχει καταλήξει στους χώρους όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα.  Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες «γιατί - όπως ανέφερε - δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο».

Ο υπουργός δηλώνει ότι «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι είναι πράγματι οικονομικοί μετανάστες» και όχι πρόσφυγες. 

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθούν τα κλειστά κέντρα στα νησιά. "Θα μπουν άμεσα οι μπουλντόζες" τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι είναι θέμα εβδομάδων οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα στα νησιά. Τόνισε ότι τους πρώτους μήνες της άνοιξης η Ελλάδα θα είναι πλήρως θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρίσκονται, σύμφωνα με την Καθημερινή, περί τις 20 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις- από τις 425 που δραστηριοποιούνται στη χώρα- για οικονομικούς λόγους ή για σχέσεις με διακινητές.