Skip to main content

Μηταράκης: Πολλά τα σημεία σύγκλισης για την αναβάθμιση του ΚΥΤ στον Έβρο

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός αναφέρθηκε στην εικόνα του μεταναστευτικού.

Στους στόχους της πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην αλλαγή της εικόνας του μεταναστευτικού, στις συγκεχυμένες πληροφορίες και την παραπληροφόρηση για τη λειτουργία του ΚΥΤ, καθώς και στα σημεία σύγκλισης επί του προβλεπόμενου σχεδιασμού, αλλά και στους λόγους ανησυχίας της τοπικής κοινωνίας και το αταλάντευτο της Εθνικής Πολιτικής για τη Θράκη και τον Έβρο, αναφέρθηκε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, στην Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία αφορά στην πολιτική του υπουργείου και στην εικόνα του μεταναστευτικού.

Στόχοι του υπουργείου είναι η ουσιαστική μείωση των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο σχεδιασμός βασίζεται σε έξι πυλώνες:

- Την καλύτερη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων

- Τον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες

- Την απέλαση αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία

- Τη μετατροπή των κέντρων από ανοιχτά σε κλειστά και ελεγχόμενα

- Με τον καλύτερο έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

- Με τη μείωση παροχών στη χώρα μας να μην είναι θετικός προορισμός

Ως προς τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες το υπουργείο προχώρησε:

-Στο κλείσιμο 57 δομών το 2020 σε όλη τη χώρα, ενώ θα κλείσουν πάνω από 20 μέσα στο 2021

-Στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας των δομών, την ενίσχυση και θεσμοθέτηση ανταποδοτικών προς τους Δήμους που επηρεάστηκαν από τη μεταναστευτική κρίση. «Όχι ως αντάλλαγμα αλλά ως αποζημίωση» διευκρινίζει ο κ. Μηταράκης.

Η αλλαγή στην εικόνα του μεταναστευτικού στην Ελλάδα

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εικόνα του μεταναστευτικού στη χώρα έχει αλλάξει, όπως έχει αλλάξει και στον Έβρο και αναφέρει τα τρία σημεία της εφαρμοζόμενη πολιτικής:

-Την ενίσχυση του φράχτη. «Μια πολιτική της κυβέρνησης η οποία βρίσκει πολύ θετική ανταπόκριση σε όλη τη χώρα, ώστε να περιορίσουμε σταθερά και μακροχρόνια τις ροές»

-Την «πρόσληψη εκατοντάδων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, σε άλλους Νομούς της Θράκης και στα νησιά του Αιγαίου με κανόνες εντοπιότητας που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε να στηρίξουμε την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών».

-Την «αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να παρέχουν το αίσθημα ασφάλειας, που ο πολίτης απαιτεί από την ελληνική Πολιτεία».

Με δεδομένη τη μείωση των ροών προς την Ελλάδα κατά 80% το 2020 και περίπου κατά 95% το πρώτο δίμηνο του 2021, στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, ο κ. Μηταράκης εκφράζει την πεποίθηση ότι ο σχεδιασμός φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως στόχος είναι οι μηδενικές ροές.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο Φυλάκιο

Εκτιμώντας ότι μέχρι και σήμερα υπάρχει είτε συγκεχυμένη πληροφόρηση είτε παραπληροφόρηση των πολιτών για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Φυλάκιο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σκιαγράφησε τη λειτουργία του λέγοντας ότι από το 2013, «έχουν μείνει σ' αυτό 50.000 άτομα, μετανάστες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 168 άτομα, αυτό σημαίνει ότι 49.832 φύγανε από τον Έβρο και σε σύντομο χρονικό διάστημα... Σήμερα το Φυλάκιο έχει περίπου 700 κρεβάτια, είτε στο χώρο του ΚΥΤ, είτε στο χώρο τον κλειστό του Προ.Κε.Κα. και από αυτά χρησιμοποιούνται μόνο τα 168». Και τόνισε: «Άρα δεν δικαιολογούνται φωνές που θεωρούνε ότι το Φυλάκιο δημιουργεί ένα μόνιμο πόλο στην περιοχή, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ στην πράξη και ούτε πρόκειται να επιβεβαιωθεί στο μέλλον...».

Ερωτηθείς στη συνέχεια για τη δήλωση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο κ. Μηταράκης στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο ΚΥΤ Φυλακίου του είπε εκνευρισμένος ότι αν θέλει μπορεί να φέρει και 10.000 (πρόσφυγες και μετανάστες), ο υπουργός δήλωσε: «Όλοι όσοι ήμασταν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του χωριού, είδαμε τη δήλωσή του στο fb και εκπλαγήκαμε από τη μεταφορά εκ μέρους του ψευδών πληροφοριών και ως προς την ουσία και ως προς το ύφος της συνάντησής μας. Λυπάμαι που το λέω αλλά φαίνεται ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο μίλησε στην ολιγόλεπτη πράγματι συνάντηση, ήταν να δημιουργήσει με τη δήλωσή του ένταση στην τοπική κοινωνία». Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολλαπλές επαφές που είχε στη διάρκεια του διημέρου «καταδεικνύουν την ειλικρινή μου διάθεση να συζητήσουμε. Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε 168 άτομα σε 700 κρεβάτια δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και τη μείωση των ροών και στη μη παραμονή μεταναστών στον Έβρο».

Σημεία σύγκλισης

Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για πάρα πολλά σημεία σύγκλισης με τις τοπικές κοινωνίες τα οποία προσδιόρισε στα εξής:

- Στην ανάγκη αναβάθμισης του Φυλακίου. Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καλύτερες υγειονομικές συνθήκες

-Στην ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση την πολιτική φύλαξης των συνόρων και μείωσης των ροών

-Στην παραμονή της δομής

- Στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους

Η ανησυχία των κατοίκων

«Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των κατοίκων, η οποία δεν έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το ίδιο το Φυλάκιο. Έχει να κάνει με βαθύτερα προβλήματα που πράγματι αντιμετωπίζει ο Έβρος, ειδικά ο βόρειος Έβρος, προβλήματα δημογραφικά, οικονομικής ανάπτυξης, τα οποία η κυβέρνηση συνολικά και με τη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη θα δώσει σημαντικές απαντήσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι μία ανησυχία των κατοίκων του Έβρου την οποία αντιλαμβάνομαι και ως ακρίτας ο ίδιος τη θεωρώ πολύ δικαιολογημένη», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «Η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στον Έβρο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι ξέρει να προστατεύει την Εθνική Ασφάλεια, την ασφάλεια των ακριτών» και πως «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα δημιουργηθεί καμία νέα δομή στη Θράκη, ούτε θα υπάρξει κάποια παραμονή μεταναστών στη Θράκη».

Υπενθυμίζεται πως χθες εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, που αποδοκίμαζαν τον υπουργό από την άφιξή του και καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης, τον γιουχάισαν κατά την έξοδό από το δημαρχείο, ενώ κάποιος εκσφενδόνισε εναντίον του ένα μπουκάλι νερό. Ο υπουργός και η συνοδεία του μπήκαν με τη συνδρομή της αστυνομίας στα αυτοκίνητά τους και αναχώρησαν με ταχύτητα, προκειμένου να αποφύγουν τους οργισμένους διαδηλωτές, που τον καλούσαν να φύγει από τον Έβρο.

Διαβάστε σχετικά: Ορεστιάδα: Φυγάδευσαν τον Μηταράκη μετά τη συνάντηση για τη δομή μεταναστών(vid)