Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η κυβέρνηση θέλει ένα σύστημα στα πρότυπα των προηγμένων δυτικών δημοκρατιών, διεμήνυσε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εργασίας.

Κανένα θέμα μη χορήγησης συντάξεων για την επόμενη γενιά δεν υφίσταται, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης.

Ο υφυπουργός Εργασίας εξήγησε στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση θέλει ένα σύστημα στα πρότυπα των προηγμένων δυτικών δημοκρατιών.

«Έχεις μια κρατική δημόσια, διανεμητική αναδιανεμητική σύνταξη του ΕΦΚΑ, και μια νέα επικουρική που θα αφόρα τους νέους εργαζόμενους. Από 1ης Ιανουαρίου 2021 θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί τα λεφτά εργαζομένου – εργοδότη θα μένουν σε λογαριασμό στο όνομα του εργαζομένου, ο λογαριασμός θα ‘’αυγατίζει’’ κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, και στο τέλος η σύνταξη που θα πάρει θα εξαρτάται από το ύψος του ατομικού λογαριασμού αυτού χωρίς να επηρεάζεται από πιθανές μελλοντικές δημοσιονομικές κρίσεις και τον δημογραφικό κίνδυνο» εξήγησε ο κ. Μηταράκης.

«Το σύστημα των ατομικών λογαριασμών δεν στηρίζεται σε διανεμητική λογική ότι οι νέοι πληρώνουν τους παλιότερους» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές σχολίασε ότι σήμερα είναι 20% επί του μισθού εργοδότη – εργαζομένου για την κύρια σύνταξη. «Στόχος μας είναι η εισφορά να πάει από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας... Περιμένουμε και τις αποφάσεις του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου ώστε να μην υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα» διευκρίνισε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ