Skip to main content

Μηταράκης: Τέλος η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

Ο υπουργός από την Κω είπε πως οι κλειστές δομές θα είναι επαρκείς σε μέγεθος ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις ροές.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και τη λειτουργία των κλειστών κέντρων αναφέρθηκε στη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο της Κω ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης, που νωρίτερα σήμερα βρέθηκε και στη Λέρο, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η βασική του θέση παραμένει η ίδια, δηλαδή «καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά», ενώ επανέλαβε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές προς την Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών, σημειώνοντας πως στόχος πρέπει να είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνεται να βοηθάει στον περιορισμό των ροών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη λειτουργία του κλειστού κέντρου φιλοξενίας μεταναστών που έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει στην Κω, λέγοντας πως οι κλειστές δομές πρέπει να είναι επαρκείς σε μέγεθος, ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις ροές.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος και όποιος μετανάστης εισέρχεται στη χώρα, θα κρατείται για 25 ημέρες μέχρι να ταυτοποιηθεί.

Επισήμανε επίσης πως οι υπηρεσίες Ασύλου και Προσφυγών θα επιταχύνουν με αποφασιστικότητα την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου και προσφυγών, ενώ ειδικά στα πέντε νησιά όπου θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα, για τις αφίξεις από 1η Ιανουαρίου 2020 ο συνολικός χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι λίγες εβδομάδες.

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες με ανταποδοτικά μέτρα, ενώ θα υπάρχουν αυτόνομα ιατρικά κέντρα εντός των κλειστών δομών, για να μην επιβαρύνεται το τοπικό σύστημα υγείας.