Skip to main content

Μηταράκης:Συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας για να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές

Η Ελλάδα και η Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν συγχρόνως τις πρωτογενείς και τις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές.

Την ανάγκη Ελλάδα και Γερμανία να εργαστούν από κοινού προκειμένου να σταματήσουν συγχρόνως τις πρωτογενείς και τις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές, ώστε το μεταναστευτικό να μην αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο. Υπογράμμισε δε ότι, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα για τη Γερμανία, θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα των πρωτογενών ροών - και αυτό προϋποθέτει «την ασφάλεια των συνόρων μας και την ορθή εφαρμογή από όλους της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας».      

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Ζεεχόφερ ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη και απαιτεί αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη στην προστασία των συνόρων, αλληλεγγύη στην επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλληλεγγύη στην ενσωμάτωση αυτών που τελικά κρίνεται ότι δικαιούνται άσυλο», δήλωσε ο κ. Μηταράκης μετά τη συνάντηση στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες και τόνισε ότι το ζήτημα των δευτερογενών ροών απασχολεί και τις δύο χώρες, καθώς οι δευτερογενείς ροές αποτελούν κίνητρο για τις πρωτογενείς ροές. «Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τη Γερμανία και βέβαια στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας να σταματήσουμε συγχρόνως και τις πρωτογενείς και τις δευτερογενείς ροές ώστε το μεταναστευτικό να μην αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης.      

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις δευτερογενείς ροές, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «όσοι έρχονται από την Ελλάδα στη Γερμανία, έρχονται νομίμως και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το τονίσουμε - έρχονται βάσει του πλαισίου της Σένγκεν». Από κει και πέρα, πρόσθεσε, η Γερμανία θα στηρίξει οικονομικά τα ελληνικά προγράμματα ενσωμάτωσης αυτών που δικαιούνται διεθνούς προστασίας ώστε να μειωθεί το κίνητρο για τις δευτερογενείς ροές. «Αλλά ξεκάθαρα η άποψή μας είναι ότι, για να λυθεί το μεταναστευτικό για την Γερμανία, πρέπει να λυθεί το θέμα των πρωτογενών ροών. Και αυτό απαιτεί πρώτον την ασφάλεια των συνόρων μας και δεύτερον την ορθή εφαρμογή από όλους της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.