Skip to main content

Μητέρα Γαρυφαλλιάς: Να αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο για τις γυναικοκτονίες

Η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες.

Συγκλονίζει με το μήνυμα της προς την ελληνική πολιτεία η  μητέρα της άτυχης Γαρυφαλλιάς, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Φολέγανδρο, Αλεξάνδρα Μάκου, η οποία βρέθηκε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για την εκδήλωση κατά της εμφυλης βίας και των γυναικοκτονιων.

«Βρισκόμαστε εδώ γιατί κάποιες κοπέλες δεν βρίσκονται ανάμεσα μας, η κόρη μου η Γαρυφαλλιά, είναι θύμα γυναικοκτονίας, είναι δική μου γυναίκα και θα ήθελα σήμερα να είναι εδώ, να την τιμήσω μαζί με όλες τις κοπέλες, γιατί είναι όλες κόρες μου. Το μήνυμα είναι ότι θέλω να σταματήσει όλο αυτό, να υπάρξει μια βούληση από την πολιτεία και την κοινωνία, να προσπαθήσω να τους ευαισθητοποιησω, και να τους πω να σηκωθούν από τις καρέκλες τους, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, να μεγαλώσουμε πιο σωστά τα παιδιά μας, να βάλουμε στα σχολεία το μάθημα του σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή, προς την διαφορετικότητα».

Σε ερώτηση της Voria, απάντησε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία στην Ελλάδα όπως έχει γίνει σε χώρες του εξωτερικού. «Είμαστε πολύ πίσω σε αυτό, θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό σύστημα. Πρέπει να υπάρξει βούληση και δουλειά από όλους, από την οικογένεια, την κοινωνία, την πολιτεία. Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν τηρούνται. Δομές υπάρχουν, γιατί δεν λειτουργούν» αναρωτήθηκε.

Η ίδια κάθε φορά που ακούει για μια νέα γυναικοκτονία είναι σαν να ζει τη γυναικοκτονία της δικής της κόρης. «Εκείνη τη στιγμή είναι η κόρη μου. Τότε είχαμε πει ένα σύνθημα όχι άλλη Γαρυφαλλιά, όχι άλλοι νταήδες, δυστυχώς δεν γίνεται πράξη. Και από λόγια έχουμε ακούσει πολλά, το θέμα είναι να γίνουν πράξεις. Βλέπω ότι η κοινωνία βράζει για όλα αυτά, υπάρχει μια οργή, μου λένε ότι αυτοί οι φονιάδες θέλουν θανατική ποινή, γιατί να ζήσουν. Δυστυχώς γυρνάμε πίσω αντί να πάμε μπροστά».