Skip to main content

Μύθος ότι κάθε σκυλο-έτος αντιστοιχεί σε επτά ανθρώπινα χρόνια

Οι επιστήμονες, μέσω γενετικής ανάλυσης σκύλων, διαπίστωσαν ότι τα νεαρά σκυλάκια «μεγαλώνουν» πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα γερασμένα.

Κάθε έτος του σκύλου στη διάρκεια της ζωής του δεν είναι ισοδύναμο με επτά ανθρώπινα χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες, μέσω γενετικής ανάλυσης σκύλων, διαπίστωσαν ότι τα νεαρά σκυλάκια «μεγαλώνουν» πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα γερασμένα.

Με βάση τα ευρήματά τους, ένας σκύλος ενός έτους έχει «ανθρώπινη» ηλικία περίπου 30 ετών (και όχι επτά ετών με βάση την παραδοσιακή μέθοδο), ένας τετράχρονος σκύλος αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 52 ετών (και όχι 28 ετών), ενώ ένας σκύλος 14 ετών έχει την ηλικία ενός 75χρονου ανθρώπου.

Η σχέση σκυλίσιας και ανθρώπινης ηλικίας περιγράφεται από τη φόρμουλα: ανθρώπινη ηλικία = 16 λογάριθμος ηλικίας σκύλου + 31.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τρέι Άϊντεκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, οι οποίοι μελέτησαν 105 «Λαμπραντόρ Ριτρίβερ», βασίζουν τη νέα μέθοδο στις λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν στο DNA.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell Systems, ωστόσο άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι δύσκολο να «μεταφραστούν» απόλυτα τα χρόνια των σκύλων σε ανθρώπινα, εφόσον συνυπολογιστούν θέματα ορμονικά και συμπεριφοράς.