Skip to main content

Μυτιληναίος: Πρώτο ζητούμενο της κάλπης η πολιτική σταθερότητα

Η Mytilineos, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, κλείνει το πρώτο εξάμηνο με τζίρο που υπερβαίνει το 1 δισ.ευρώ. Εξαγορά της ΜΕΚΤΑ EGN.

Το μήνυμά του για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές έστειλε ο επικεφαλής της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να συνεχίσει η Ελλάδα να επανέρχεται στην κανονικότητα που όλοι θέλουμε και για την οποία έχουμε παλέψει τόσα χρόνια και μας έχει λείψει. Γνωρίζετε ότι δώσαμε μάχη για να παραμείνει η εταιρεία στην κανονικότητα και να μην παρασυρθεί από τη λαίλαπα της κρίσης που διέλυσε τη χώρα την τελευταία 10ετία» τόνισε κατά την στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων ο κ. Μυτιληναίος, λέγοντας ότι όσο επανέρχεται η κανονικότητα τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας. «Δεν το κάναμε σε πολύ πιο δύσκολες εποχές, εάν υποθέσουμε ότι πιο αργά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή πιο γρήγορα με το πρόγραμμα της ΝΔ μειωθεί ο εταιρικός φόρος, τότε εκλείπει ένας σημαντικός λόγος για μεταφορά έδρας, τόνισε.

Για το προσκλητήριο του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την επιστροφή των καταθέσεων από το εξωτερικό, γράφει το capital.gr, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι φυσικά και υπάρχει η διάθεση για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών που στήριξαν την ανάπτυξη, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει προνοητικότητα από τις διοικήσεις. Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2015, διάστημα κατά το οποίο εάν η εταιρεία δεν είχε ισορροπημένο portofolio καταθέσεων εντός κι εκτός Ελλάδος θα είχε κλείσει: χρειαζόμασταν 100 εκατ. τον μήνα για πρώτες ύλες, δεν θα βρίσκαμε ούτε 100 χιλιάδες, είπε χαρακτηριστικά. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος, έχουμε ήδη μπει στην κανονικότητα, είπε.

Εκτίμησε δε ότι μέχρι τέλος του έτους εάν δεν υπάρξουν σοβαρά λάθη ή εξαιρετικά αρνητικές διεθνείς συγκυρίες τότε θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και θα φτάσουμε σε investment rate, που έχει ήδη προεξοφληθεί εν μέρει από το χρηματιστήριο.

Ως προς την πορεία της εταιρείας ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε στους μετόχους ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία η Mytilineos κλείνει το πρώτο εξάμηνο με τζίρο που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ενώ το β' εξάμηνο αναμένεται να είναι αρκετά καλύτερο.

Για τις επενδύσεις, ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται στο μέσο η βασική μηχανολογική μελέτη για το εργοστάσιο αλουμίνας κόστους 10 έως 11 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική επενδυτική απόφαση τοποθετείται χρονικά για τα τέλη του 2019 το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο προμηθευτής εξοπλισμού για τη μονάδα φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και η πιο αποδοτική. Από τις διαπραγματεύσεις με τους εξοπλισμούς το πιο δόκιμο μέγεθος είναι αρκετά μεγαλύτερο από 650 μεγαβάτ είπε, εκτιμώντας ότι το φθινόπωρο θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες.

ΜΕΤΚΑ EGΝ

Ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε επίσης ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της MEKTA EGN από την οικογένεια Παπαπέτρου. Η εξαγορά δημιουργεί συνέργειες με την εταιρεία καθώς η εταιρεία έχει αναπτύξει εξαιρετική τεχνογνωσία, δεν είχε όμως το μέγεθος και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά και εμπορικά εργαλεία που πλέον αποκτά ως 100% εταιρεία της Mytilineos.

Για την αγορά ηλεκτρισμού ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς τη ΔΕΗ, συμπληρώνοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις μεγαλώνουν την ευθύνη όσων θα πάρουν τις αποφάσεις. Εξέφρασε αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της επένδυσης στην Πτολεμαΐδα, τόνισε ότι χρειάζονται μια σειρά από αποφάσεις με διακομματική συναίνεση και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός όλων των κομμάτων για την εταιρεία. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για την έκθεση της ΔΕΗ στο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ εκτίμησε ότι η λιγνιτική αποεπένδυση μπορεί να προχωρήσει μόνο με βιομηχανικούς καταναλωτές που έχουν εξασφαλισμένη αντιστάθμιση (αποζημίωση) για τους ρύπους.

Ταυτόχρονα για την αγορά αερίου και την πώληση της ΔΕΠΑ τόνισε ότι έχει παρουσιάσει καθυστέρηση και το εγχείρημα κινδυνεύει να στραβώσει. Τόνισε ωστόσο ότι η Mytilineos έχει εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της αγοράς και έχει ήδη μερίδιο 35%.

Μέρισμα

Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μεταξύ των οποίων και τη διανομή μερίσματος 0,324 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση του φόρου 10%) με ημερομηνία αποκοπής 26 Ιουνίου και διανομή στις 2 Ιουλίου.