Skip to main content

Μυτιληναίος στους FT: Η απειλή του Grexit παραμένει

Χάνουμε την αίσθηση του εθνικού επείγοντος, τονίζει πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

H χώρα βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο, καθώς η απειλή του Grexit παραμένει, τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Η άποψή μου, όπως και η άποψη πολλών είναι ότι η χώρα είναι ακόμη υπό τον πραγματικό κίνδυνο του Grexit. Αυτό το μήνυμα δεν μεταδόθηκε σωστά κατά την προεκλογική εκστρατεία. Χάνουμε την αίσθηση του εθνικού επείγοντος, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή στην ευρωζώνη», επεσήμανε.

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους πιστωτές και να προχωρήσει άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις. «Μόνο έτσι θα γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο χρόνος πλέον πιέζει και αν θέλουμε η οικονομία και η χώρα να ανακάμψει γρήγορα θα πρέπει να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση και άμεσα. Μία καλή αξιολόγηση θα επαναφέρει σχέσεις εμπιστοσύνης – κατανόησης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προχωρήσει και αυτό με τη σειρά του θα φέρει την επανεκκίνηση της οικονομίας», σημείωσε.

Ο κ. Mυτιληναίος προειδοποίησε επίσης για μια επικείμενη ανακατάταξη του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας, που μαστίζεται από την ύφεση, με χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις να έρχονται αντιμέτωπες με τη ρευστοποίηση, όταν τελικά οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, κάτι που αποτελεί όρο για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο ζήτημα της οικονομίας αυτή τη στιγμή. Πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξέφρασε το παράπονό του για τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχασε μια σπάνια ευκαιρία να συσπειρώσει τη χώρα και να επιταχύνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μετά την αποφασιστική νίκη στις εκλογές του προηγούμενου μήνα. «Ήταν μια μοναδική ευκαιρία γι' αυτόν μετά από έναν τέτοιο θρίαμβο. Αντιθέτως, επέλεξε μια συνέχιση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε και ο ίδιος, έκανε λάθη και δεν ένωσε τους Έλληνες», σημείωσε ο κ. Mυτιληναίος, υποστηρίζοντας πως ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, «για να δείξει σε όλους τους Έλληνες ότι αυτό που μας χώριζε τόσα χρόνια δεν θα πρέπει πλέον να μας χωρίζει, λόγω του εθνικού κινδύνου που αντιμετωπίζουμε».