Skip to main content

Μητράκας: Την άλλη εβδομάδα το θέμα ΤΙΤΑΝ στη Μητροπολιτική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης μίλησε για την επερχόμενη ευρεία σύσκεψη για το θέμα της καύσης απορριμάτων.

Εντός της επόμενης εβδομάδας και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη ευρεία σύσκεψη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα της καύσης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Μητράκας μιλώντας στο Radio North 98, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τώρα το οργανώνουμε με τους συνεργάτες, αλλά μπορώ να ανακοινώσω σήμερα, ότι σε συνέχεια των σχετικών αιτημάτων δημάρχων και φορέων, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το ΤΙΤΑΝ, με τη συμμετοχή δημάρχων, φορέων, εκπροσώπων των πολιτών και φυσικά των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα εκπροσωπείται και η βιομηχανία ΤΙΤΑΝ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Συμφωνώ ότι υπάρχει πολύς λαϊκισμός σ` αυτή την ιστορία, γι' αυτό πήραμε την πρωτοβουλία αυτής της συνεδρίασης.

Είναι πολύ σημαντικό ο πολίτης να είναι σωστά ενημερωμένος. Έχουμε όλοι δικαίωμα στην άποψή μας και να την υπερασπιζόμαστε στο πλαίσιο του νόμου, με τον τρόπο που ο καθένας θεωρεί καλύτερο. Προσωπικά με ενδιαφέρει και ως άνθρωπο, το τι προηγείται. Πριν δηλαδή διαμορφώσουμε άποψη. Στο θέμα ΤΙΤΑΝ έχουν δημιουργηθεί τέτοια φαινόμενα άκρατου λαϊκισμού, στα οποία είναι πολύ εύκολο να εγκλωβιστούμε όλοι. Παγιδεύεσαι μέσα σε μια αφήγηση και γίνεσαι κομμάτι της χωρίς καν να το αντιληφθείς. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν και στα αιτήματα των δήμων, θα συνεδριάσουμε για να βοηθήσουμε στην αναγκαία σωστή ενημέρωση».

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα προχωρήσουν με ικανοποιητικό χρόνο τα μεγάλα αναπτυξιακά projects της Θεσσαλονίκης, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και η αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου «διότι στο επίπεδο της διοικητικής και γραφειοκρατικής προετοιμασίας δεν χάθηκε χρόνος παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε ο κορωνοϊός και μένει να δούμε τον ρυθμό υλοποίησης των έργων».

Ο κ. Μητράκας τόνισε ότι σύντομα θα δούμε και την έναρξη των εργασιών ανάπλασης της πολύπαθης πλατείας Διοικητηρίου.

Αναφερόμενος στην ίδια την υπόσταση και τη λειτουργία της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε σειρά θεμάτων (κυρίως επί περιβαλλοντικών μελετών), ο κ. Μητράκας εξήγησε:

«Είναι μητροπολιτικό όργανο, το οποίο με την επιτυχημένη λειτουργία του, δίνει το έναυσμα να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση για μια νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Πολιτεία, έτσι ώστε να υλοποιηθεί επιτέλους μια ουσιαστική μητροπολιτική λειτουργία της Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο το θέλουν και θα το στηρίξουν –πιστεύω- και οι δήμαρχοι, παρά το γεγονός,  ότι θα χρειαστεί να εκχωρήσουν ένα μέρος αποφασιστικών αρμοδιοτήτων. Το θέλουμε κι εμείς, παρά το γεγονός ότι θα περιοριστεί και ο δικός μας ρόλος, διότι εδώ, στις θέσεις που κατέχουμε, ειδικά οι αιρετοί, οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε πως βρισκόμαστε προσωρινά, όχι για να προάγουμε την προσωπική μας ατζέντα ενδιαφερόντων, αλλά για να υπηρετούμε τους πολίτες. Εμείς είμαστε πάντα περαστικοί και προσωρινοί. Αν το βλέπουμε έτσι, τότε αυξάνουμε και την πιθανότητα επιτυχίας».