Skip to main content

Μητροπολιτικό πάρκο ΔΕΘ: «Πράσινο φως» για το Χωρικό Σχέδιο

«Ξεκλειδώνει» το μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, μετά την προέγκριση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ για το Χωρικό Σχέδιο

του Νίκου Αβουκάτου

Το «πράσινο φως» στην εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Πρόκειται για μία επένδυση που μπορεί να φτάσει τα 120 - 125 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και μέσα από συμπράξεις.

Η απόφαση, αυτή αποτελεί κλειδί για την εξέλιξη του project, αφού δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO να περάσει στο επόμενο στάδιο, ετοιμάζοντας μέσα στο 2018 το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση και να αναζητήσει επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και να προτείνει χρηματοδοτικά σχήματα, μέσω ΣΔΙΤ.

Η σχετική εισήγηση προς το Συμβούλιο έγινε από τη Διεύθυνση Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αστικών και Περιαστικών Περιοχών Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού (πρώην Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης).

Η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες και με αυτήν θα δίνονται οι χρήσεις γης, με τα ειδικά όρια πολεοδόμησης, αλλά και του πρασίνου. Το επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός της μελέτης, ενώ θα υπάρξει και δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση υπεβλήθη στο ΥΠΕΝ από τη ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ και με το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Η πρόταση

Η πρόταση των ΔΕΘ-Helexpo, TEE/TKM και ΑΠΘ βασίστηκε σε εκείνη της μελέτης των Advice - BCS – Kantor το 2013 και ειδικότερα, στη λύση για σύγχρονο εκθεσιακό, συνεδριακό και επιχειρηματικό κέντρο στην έκταση των 180 στρεμμάτων του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου της Εταιρείας.

Η προτεινόμενη λύση, ύψους επένδυσης περίπου 125 εκατ ευρώ, προβλέπει την κατασκευή σύγχρονων εκθεσιακών χώρων κάλυψης περίπου 50.000 τ.μ., τη λειτουργία συνεδριακού κέντρου, business center, καταστημάτων, χώρων στάθμευσης, ενώ συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή ξενοδοχείου. Κεντρικό στοιχείο της ανάπλασης προτείνεται να είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου που θα εκτείνεται στα 86 στρέμματα, από τα 180 στρέμματα που είναι το όλο ακίνητο της ΔΕΘ.

Από τα πολλά κτίσματα που σήμερα υπάρχουν διάσπαρτα στα 180 στρέμματα της Έκθεσης, θα διατηρηθεί οπωσδήποτε το Παλέ ντε Σπορ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο Πύργος του ΟΤΕ, ίσως τα κελύφη των περιπτέρων ‘1’ και ‘2’, ενώ πιθανότατα το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα χρειαστεί ένα lifting, εξωτερικά και εσωτερικά.