Skip to main content

Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Χρηματοδότηση 12,5 εκατ. για το Μουσείο με τις αρχαιότητες του Μετρό

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι στο τέλος του 2025 να παραδοθεί στη Θεσσαλονίκη το Μουσείο που θα στεγάσει τα κινητά ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό

Σημαντικές εξελίξεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, οι εργασίες ανάπλασης του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε, κατά την επίσκεψή της στο πρώην στρατόπεδο, την χρηματοδότηση για το Μουσείου που θα στεγάσει τις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο θα γίνει στο κτήριο Στρατωνισμού Α3.

Η κ. Μενδώνη σε δηλώσεις της έκανε λόγο για μια ξεχωριστή μέρα, ανακοινώνοντας πως η αποκατάσταση του Μουσείου του Μετρό, μαζί με την έκθεσή του και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ένα έργο 12,5 εκατ., εντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, η απόφαση της ένταξης χρηματοδότησης είναι ήδη αναρτημένη στη Διαύγεια.  

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη τέλος Ιουνίου - αρχές Ιουλίου το έργο ξεκινά με τη δημοπράτηση της αποκατάστασης του κτηρίου Α3, που διαθέτει περίπου 3.500 τετραγωνικά, από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.  

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έχει την ευθύνη της έκθεσης και είναι ήδη, όπως τόνισε η υπουργός, εγκεκριμένες η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτης. «Επομένως παράλληλα με το κτήριο θα ξεκινήσει και η υλοποίηση του εκθεσιακού προγράμματος και του περιβάλλοντος χώρου», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη. Στόχος, όπως ανέφερε η υπουργός, είναι στο τέλος του 2025, τότε που ολοκληρώνεται η περίοδος χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης να παραδώσει το υπουργείο Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη το Μουσείο των ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μετρό.

Η υπουργός κατά την ομιλία της αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που υπήρξαν στο παρελθόν όταν είχε ανακοινωθεί η ίδρυση του εν λόγω Μουσείου για τις αρχαιότητες στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. «Βρέθηκαν κάποιοι να πουν μα  τα δικά μας αρχαία θα πάνε στο Παύλου Μελά, αυτά είναι από το κέντρο. Θα έλεγα επιεικώς ανιστόρητοι. Η αρχαία Θεσσαλονίκη δεν έχει σχέση με τα διοικητικά σημερινά όρια», τόνισε η υπουργός.

Στο Μητροπολιτικό Πάρκο θα ιδρυθούν συνολικά τρία μουσεία σε κτήρια που βρίσκονται εντός του χώρου. Στο κτήριο Στρατωνισμού Α2, το οποίο θα φιλοξενήσει τις υπηρεσίες του δήμου και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, ενώ το τρίτο Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού θα στεγαστεί σε δύο κτήρια τα οποία μελετώνται. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2023 και η χρηματοδότησή τους είναι δρομολογημένη.

Η κ. Μενδώνη σήμερα πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήριο Α2 οι εργασίες του οποίου έχουν ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο.