Skip to main content

Αντιδράσεις στην Εκκλησία για την παράταση του λουκέτου στους ναούς

«Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε στην Εκκλησία σαν τα κομμωτήρια», είπε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου εκφράζοντας απογοήτευση για τα κυβερνητικά μέτρα.

 «Τελικά τι είναι γι' αυτούς η Εκκλησία. Είναι ένα σωματείο; Είναι ένα σούπερ μάρκετ; Είναι τελικά ένα κομμωτήριο; Είναι χειρότερα από το σούπερ μάρκετ και χειρότερα από το κομμωτήριο; Δεν είναι ένας θείος οργανισμός, ο οποίος έχει παράδοση είκοσι αιώνων, και λειτουργούσε και πριν από το Κράτος;» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος στον ΣΚΑΪ.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν σταδιακά και δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα που διατυπώνει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, και πρόσθεσε ότι μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του χθες στα ΜΜΕ ένιωσε μια απογοήτευση.

«Τι τελικά είναι η θεία Λειτουργία; Είναι συνάθροιση μερικών ανθρώπων μόνον; Βεβαίως τα δεχόμαστε αυτά. Αλλά δεν είναι κάτι υψηλό; Φολκλόρ είναι η θεία Λειτουργία; Και αναρωτιόμουν τι είναι τελικά αυτή η εξουσία; Και ποια είναι τα όρια της εξουσίας;», είπε χαρακτηριστικά.

«Βλέπαμε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα από τον κορωνοϊό. Και έλεγα, όταν έκλεισαν τα πάντα και περιορίσθηκαν οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους, φυσικά και εμείς να υποστούμε αυτήν την θυσία. Τώρα βλέπω, και πριν ακόμη στείλει την επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος, δεν γινόταν καμμία απολύτως συζήτηση για την Εκκλησία, όταν γιά όλα τα άλλα γινόταν», πρόσθεσε

Παράλληλα τόνισε ότι περιμένει την επάνοδο όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και την εκκλησιαστικότητα. «Εφόσον το πρόβλημα είναι μόνον στον συνωστισμό, εκεί ακριβώς το έχουμε περιορίσει, εκεί θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα κάνουμε ό,τι μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους, δεν το γνωρίζω», ανέφερε.

Ακόμα, αναφερόμενος στην ατομική προσευχή είπε πως αυτό είναι ένα θέμα και άλλο το «να μην επιτραπεί από τώρα να γίνονται ανοικτά οι θείες Λειτουργίες». «Βλέπουμε ποια είναι η πίστη μας και σε ποια σημεία μπορεί κανείς να κάνει μια υποχώρηση», σημείωσε.

Ταυτόχρονα έκανε έκκληση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να δημοσιοποιήσουν στην Εκκλησία την απόφαση την οποία έστειλαν στον Πρωθυπουργό. «Αυτό ζητάω, να δω τι λέει αυτή η απόφαση, που–από πληροφορίες που έχω– δεν νομίζω ότι λέει για σταδιακό άνοιγμα πρώτα η ατομική προσευχή και μετά η λατρεία», είπε.

«Εν πάση περιπτώσει, τι θα πει ατομική λατρεία; Το δεχθήκαμε για ένα διάστημα και μάλιστα στην καρδιά του εκκλησιαστικού έτους την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά αν αυτό συνεχισθεί πρέπει να πω ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και όχι Προτεστάντες», τόνισε.

«Αν μου επιτρέπετε, να πω κάτι που έλεγε ο Μάξ Βέμπερ, τι είναι εξουσία. Είναι τριών ειδών εξουσία: είναι η νόμιμη εξουσία, η παραδοσιακή εξουσία και η χαρισματική εξουσία. Πρέπει να γίνεται συνδυασμός και των τριών εξουσιών. Η Εκκλησία έχει μια παράδοση δύο χιλιάδων ετών, δεν μπορούμε να της συμπεριφερόμαστε σαν τα κομμωτήρια», κατέληξε.