Skip to main content

Μητσοτάκης - Δευτερολογία: Ντροπή να λέτε ότι παρακολουθούσα υπουργό

Δεν γνώριζα για παρακολούθηση κανενός πολιτικού προσώπου. Μπορείτε να με διαβεβαιώσετε ότι εσείς δεν το κάνατε;, ρώτησε ο πρωθυπουργός τον κ. Τσίπρα.

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο γενναία θερσμική παρέμβαση και έθεσε κρίσιμα ερωτήματα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε πάντως να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δευτερολογία του με απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Όπως σημείωσε, ο πρώτος που έθεσε την ΕΥΠ στην εποπτεία του πρωθυπουργού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Περισσότερες παρακολουθήσεις κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρά η ΕΥΠ», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Ως προς τον ορισμό της εθνικής ασφάλειας ο κ. Μητσοτάκης είπε «έχουμε μια βασική διαφορά, δεν πιστεύουμε ότι η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε ΜΚΟ. Εχουμε σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους, θεωρούμε ότι η ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και της δυνατότητας που δίνουμε στην ΕΥΠ είναι ισορροπημένη. Πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία, είπατε ότι θέλατε πιο γρήγορη διαδικασία και γι' αυτό αφαιρέσατε έναν εισαγγελέα το 2018. Αχρείαστη να είναι η περίπτωση να χρειαστεί παρακολουθήση πολιτικού προσώπου, αλλά πλέον θα έχει αρμοδιότητα ο Πρόεδρος της Βουλής. Θα πρέπει να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση για παρακολούθηση. Το νομοσχέδιο ακολουθεί αυτή την ισορροπία, διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος. Πρέπει να είστε σε απόγνωση κ.Τσίπρα για να είναι το «μηνύστε τους δημοσιογράφους» το ισχυρότερο επιχείρημά σας. Δεν έχω κάνει ποτέ, Αν το έκανα, εκεί να δείτε τι θα μου λέγατε; Είμαστε σοβαροί; Σε ποιον τα λέτε κ.Τσίπρα; Μήνυση και αγωγή από μένα σε δημοσιογράφο δεν θα γίνει. Μου έκανε εμένα αγωγή ο κ.Βαξεβάνης, επειδή θίχτηκε που είπα την αλήθεια, ότι το 2016 στήθηκε ένα κανάλι, ένα δίκτυο καναλιών. Ήταν ο δημοσιογραφικά υπεύθυνος, ας μου ξανακάνει αγωγή, κάντε μου κι εσείς. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; (διακοπή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ) Πού πήγαν αυτά τα λεφτά κ.Τζανακόπουλε; Ο κ. Βαξεβάνης κ. Τσίπρα σας γράφει τις ομιλίες;

»Ερχομαι στο μείζον που θίξατε. Γνώριζε δεν γνώριζε... Θέλω να θυμίσω ότι στην περιβόητη λίστα του predator αν είναι αληθής, παρακολουθούνταν στενοί μου συνεργάτες. Αν κάποιος ήθελε να παρακολουθήσει αυτούς, εμένα ήθελε να παρακολουθήσει. Για τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο. Προφανώς και όχι. Είναι δυνατό να παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσει τις συντάξεις; Παρακολουθούσα εγώ τον κ. Φλώρο; Με τον κ. Τζανακόπουλο έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός, κάποιοι θα χαίρονται πολύ στην άλλη πλευρά του Αιγαίου με αυτά που γράφονται.

»Δεν γνώριζα για παρακολούθηση κανενός πολιτικού προσώπου. Μπορείτε να με διαβεβαιώσετε ότι εσείς δεν το κάνατε; Αν με διαβεβαιώσετε θα έχετε διαπράξει παρανομία, αφού ουδείς πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ; Γνωρίζατε ή όχι για την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα (ο κ. Τσίπρας παρεμβαίνει από το έδρανο) Σας ξαναρωτώ. Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας; Γνώριζα ότι παρακολουθούνταν ο κ.Π ιτσιόρλας, αλλά δεν ήταν βουλευτής. Σας ξαναρωτώ. (διακοπές από βουλευτές με τον πρόεδρο της Βουλής να ρωτά αν ζήλεψαν τη βουλή της Τουρκίας). Γινόντουσαν παρακολουθήσεις; Εγώ απάντησα, περιμένω τη δικιά σας απάντηση. Για τον Ποινικό Κώδικα σας κατηγορεί ο δικός σας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής. Κάνατε την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής σας. Τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους;»

Ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. «Το έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη, να μην επαναλάβετε όσα οργανώσατε το 2008, να μην στοχοποιείτε την αστυνομία. (νέες διακοπές και φωνές "ντροπή" από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ). Να κλείσουμε από εκεί που συμφωνούμε. Χαίρομαι που επαναλάβατε ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη ότι θα διαλευκάνει την υπόθεση. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τι έγινε στο παρελθόν, επειδή κάνατε κι άλλη αναφορά ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ερευνά και η Δικαιοσύνη να αποδεικνύει. Να πετάξουμε δηλαδή τη λάσπη, και αν η Δικαιοσύνη μετά από 3, 5 χρόνια αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κάτι... Σας θυμίζει κάτι; Novartis νούμερο 2».