Skip to main content

Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση για μείωση του κατώτατου ΦΠΑ

Η κυβέρνηση δημιουργεί στρατιές ομήρων, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά την περιοδεία του στον νομό Πέλλας.

Την «αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή» του για μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στον νομό Πέλλας.

Το πρωί ξεναγήθηκε στο αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χώρο που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα 15 του χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος.

 Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα, επισκέφτηκε τις λαϊκές αγορές των δύο πόλεων και συνομίλησε με αγρότες, εμπόρους και πολίτες, που εκείνη την ώρα έκαναν τις αγορές τους. Άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, απαντώντας σε μια ποδηλάτισσα που είπε «θέλουμε δουλειές», τόνισε: «Αυτή είναι η προτεραιότητά μας». Συζητώντας με πολίτες ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δημιουργεί στρατιές ομήρων» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να μας εμπιστευτείτε».
 
Κατά την επίσκεψή του στην Έδεσσα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε τους περίφημους καταρράκτες της πόλης.
 
Στο δρόμο από τα Γιαννιτσά στην Έδεσσα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σταμάτησε στην Καρυώτισσα, περιοχή στην οποία, αυτή την περίοδο, κλαδεύουν τις ροδακινιές. Στις συζητήσεις που είχε με τους παραγωγούς τόνισε ότι «οι υψηλοί φόροι, οι υψηλές εισφορές, και το υψηλό κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει τον αγροτικό πληθυσμό σε απόγνωση» και πρόσθεσε: «Επιμένω και είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή, που θα ευνοήσει όλους τους Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών μας». Μιλώντας με νέο που σπουδάζει στο Τ.Ε.Ι. Γεωπονίας στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα ο κ. Μητσοτάκης στα άλλα ανέφερε: «Τα συνεργατικά σχήματα είναι συνθήκη επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να γίνουν τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά και να κατακτήσουν νέες αγορές. Για να επιτύχουμε, όμως, σε αυτόν τον στόχο είναι πολύ σημαντικό να ασχολούνται τα νέα παιδιά με τη γη, αποκτώντας εξειδικευμένες γνώσεις».
           
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αριδαία, τους Πρόμαχους, το Μαυροβούνι και τη Σκύδρα, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους.
 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη κατόπιν στα Λουτρά Πόζαρ, τουριστικό προορισμό που φημίζεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο που τον υποδέχτηκε ανέφερε: «Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ συνάδελφε που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο Δήμο Αλμωπίας στο πλαίσιο μιας διήμερης περιοδείας, την οποία ολοκληρώνω στην Πιερία και την Πέλλα. Πράγματι η κατάσταση του οδικού δικτύου στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας είναι αποκαρδιωτική και αποτελεί δέσμευση προσωπική μου και της Νέας Δημοκρατίας  ο κεντρικός οδικός άξονας της Πέλλας, που θα συνδέσει την περιφερειακή ενότητα με την Εγνατία Οδό, αλλά και με τη Θεσσαλονίκη, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Και να αξιοποιήσουμε και μελέτες ώριμες, οι οποίες ήδη υπάρχουν. Είναι, μαζί με το κομμάτι της Δράμας, οι δύο τελευταίες σημαντικές  εκκρεμότητες, ως προς την ολοκλήρωση σημαντικού οδικού δικτύου στη Μακεδονία. Και αυτό αποτελεί δέσμευσή μου.
 
Ταυτόχρονα θέλω, με την ευκαιρία της παρουσίας μου στο Δήμο σας, αγαπητέ Δήμαρχε, να συγχαρώ το Δήμο για την εξαιρετική δουλειά την οποία κάνεις στη διαχείριση ενός μοναδικού φυσικού τόπου, όπως είναι τα Λουτρά Πόζαρ. Και να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες που κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αναδείξει τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του πολύ όμορφου τόπου».
 
Συζητώντας με τους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχουν οι Κρητικοί και ο ίδιος προσωπικά με τη Μακεδονία, υπογραμμίζοντας: «Εμείς οι Κρητικοί έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της Μακεδονίας. Αν διπλώσεις τον χάρτη της Ελλάδας στα δυο θα 'ρθει η Κρήτη να πέσει πάνω στη Μακεδονία και η Μακεδονία πάνω στην Κρήτη. Και δεν θέλω να ξεχνάτε κάτι το οποίο κάποιοι από εσάς μπορεί να το γνωρίζετε: Ότι ο παππούς μου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, πολέμησε στη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου στη μάχη της Σιάτιστας επικεφαλής σώματος και των εθελοντών. Και δεν ξεχνώ ποτέ ότι η γη της Μακεδονίας είναι γεμάτη από Κρητικούς νεκρούς, οι οποίοι - σε μια εποχή δύσκολη για την Κρήτη, όταν η ίδια η Κρήτη δεν είχε βρει ακόμα τον δρόμο της - επέλεξαν να έρθουν εδώ στη Μακεδονία, και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, να πολεμήσουν για να γίνει η Ελλάδα αυτό το οποίο είναι σήμερα».
 
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στην Κρύα Βρύση, όπου απευθυνόμενος σε κατοίκους, που είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην οικονομία και το θέμα των Σκοπίων. Για την οικονομία ανέφερε ανάμεσα στα άλλα τα εξής: «Ένα πράγμα κρατήστε: Οι φόροι, με μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα μειωθούν. Εγώ δεν θα σας τάξω ούτε επιδόματα, ούτε προγράμματα Θεσσαλονίκης. Θέλω να ξέρετε ένα πράγμα: Ότι, αν δουλεύετε σκληρά, θα πρέπει  το Κράτος να είναι σύμμαχός σας και να μην σας παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι του πρόσθετου εισοδήματος που κερδίζετε. Γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα, δυστυχώς, με το συνδυασμό φορολογίας και εισφορών. Θέλω να γυρίσετε να μείνετε στα χωράφια σας και θέλω κυρίως τα παιδιά σας να μείνουν στα χωράφια σας. Και θέλω, κάποια στιγμή, να μπορούμε να μιλάμε με αποτελέσματα για έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος να είναι ανταγωνιστικός και στον οποίο τα νέα παιδιά να χαίρονται να δουλεύουν και να μπορούν να διεκδικούν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Και αυτό θα ξεκινήσει, πρωτίστως, από μια διαφορετική φορολογική πολιτική. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και θα συμμαζέψουμε το Κράτος, γιατί πρέπει να κάνουμε και τα δυο.
 
H Νέα Δημοκρατία νοιάζεται πραγματικά για το πως μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη και οι δουλειές σε αυτόν τον τόπο. Τα νέα παιδιά τα οποία συναντώ σε όλες μου τις περιοδείες, το πρώτο πράγμα το οποίο με ρωτούν είναι ένα: "Θα υπάρχουν δουλειές για μένα; Η παιδεία την οποία παίρνω θα μου επιτρέψει να μείνω στον τόπο μου, να κάνω την οικογένεια μου και να μου αποφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα;" Αυτά ενδιαφέρουν πρωτίστως τη νέα γενιά και αυτά ενδιαφέρουν πρωτίστως και εσάς διότι δεν είναι κοινωνική πολιτική με μία κουτσουρεμένη σύνταξη να ταΐζετε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Οι πολιτικές επιδομάτων έχουν τα όριά τους. Εμείς δεν θέλουμε να παίρνουμε από μία υπερβολική φορολογία και να μοιράζουμε επιδόματα δεξιά και αριστερά μόνο και μόνο για να εξαργυρώνουμε  πολιτικά γραμμάτια. Εμείς θέλουμε να δίνουμε ευκαιρίες. Κυρίως ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, να μπορούν να δημιουργούν, στους αγρότες να μείνουν στον τόπο τους και στη γη τους,  να κάνουν αυτό το οποίο ξέρουν και να κάνουν αυτό που αγαπούν».