Skip to main content

Μητσοτάκης: Ανάγκη δημοσιονομικού χώρου για προστασία των πληγέντων

Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ σχετικά με όσους πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού.

Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ακόμη σε εξέλιξη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να προστατεύσει όσους πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού.

«Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», υπογράμμισε, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό.

Εθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.