Skip to main content

Μητσοτάκης από 86η ΔΕΘ: Προστατεύσαμε θέσεις εργασίας, στηρίξαμε τις επιχειρήσεις

Το ευχαριστώ του πρωθυπουργού στους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος - «Γιατί όχι επενδύσεις από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα και το αντίστροφο;»

Τα περίπτερα της 86ης ΔΕΘ επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης, πέρα από την καθιερωμένη βόλτα του στους χώρους της Έκθεσης, στάθηκε σε σειρά περιπτέρων που έχουν ιδιαίτερο αναπτυξιακό και κοινωνικό ενδιαφέρον, αλλά και στο περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη διοργάνωση, κάνοντας δηλώσεις.

Το ευχαριστώ στους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος

Στο περίπτερο της Πυροσβεστικής ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο των ανθρώπων που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών, ευχαριστώντας το Πυροσβεστικό Σώμα για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει, καθημερινά, στους πολίτες.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και σε όλους τους κρατικούς φορείς οι οποίοι -πιστεύω για πρώτη φορά- συνεργάστηκαν μαζί με την κοινωνία των πολιτών σε αυτό το επίπεδο για να έχουμε πραγματικά ένα καλό καλοκαίρι.
Πέρυσι όταν η χώρα χτυπήθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, είχα αναλάβει μία δέσμευση ότι θα κάνουμε μία σκληρή αξιολόγηση των αδυναμιών μας και θα προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική αναδιάταξη των δυνάμεων. Επιστρατεύσαμε τον κύριο Υπουργό, τον κύριο Υφυπουργό για να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Και πιστεύω ότι σε όλους τους καλοπροαίρετους Έλληνες πολίτες, τα αποτελέσματα από αυτή τη δουλειά είναι ήδη ορατά. Ως προς το επίπεδο της προετοιμασίας, ως προς τη δουλειά που έγινε στα δάση, πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, ως προς τις νέες μονάδες τις οποίες έχουμε συγκροτήσει, οι οποίες πια μπορούν υπηρεσιακά και εισέρχονται μέσα στα δάση για να αντιμετωπίζουν τη φωτιά πραγματικά στον πυρήνα της, το γεγονός ότι είχαμε πολλά περισσότερα εναέρια μέσα και δεν ακούσαμε ποτέ και από κανέναν παράπονο φέτος που είναι τα αεροπλάνα, πού είναι τα ελικόπτερα. Όλα αυτά τα οφείλουμε στη σκληρή δουλειά την οποία κάνατε. Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Η περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, παραμένουμε σε εγρήγορση. Όμως είναι μία πάρα πολύ καλή απόδειξη ότι είμαστε σε θέση, ως Πολιτεία, να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι. Να αναγνωρίζουμε με θάρρος, με ειλικρίνεια τα λάθη μας και να προχωράμε μπροστά.

» Και βέβαια, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα, η προετοιμασία μας απέναντι σε ποικιλόμορφες κρίσεις, ακραία φυσικά φαινόμενα, θα πρέπει να είναι ολοένα και πιο έντονη, ολοένα και πιο οργανωμένη. Και πιστεύω ότι σε αυτό παίζουμε και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη -εξάλλου το RescEU αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό δικό σου «πνευματικό παιδί», Χρήστο (Στυλιανίδη). Kαι φέτος ήμασταν σε θέση -όπως μας συνέδραμαν χώρες πέρυσι στις πολύ μεγάλες δικές μας δυσκολίες- φέτος ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι στείλαμε πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη Γαλλία και στην Πορτογαλία όταν οι φίλες αυτές χώρες δοκιμάστηκαν από πολύ μεγάλες δασικές πυρκαγιές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Προστατεύσαμε θέσεις εργασίας, στηρίξαμε τις επιχειρήσεις»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, όπου τόνισε: «Η κυβέρνησή μας δικαιώθηκε απόλυτα. Προστατεύσαμε θέσεις εργασίας. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, γι’ αυτό και έχουμε αυτήν την αξιοσημείωτη μείωση της ανεργίας και γι’ αυτό και οι επιχειρήσεις σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

«Ξέρω πολύ καλά ότι όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζετε μεγάλα ζητήματα με το κόστος της ενέργειας. Αρκεί να σας πω ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από 2 χρόνια. Είναι μία παγκόσμια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ήδη χτίσει ένα πλέγμα θωράκισης της ελληνικής κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο και βεβαίως προσδοκούμε πάντα σε μία περαιτέρω ευρωπαϊκή υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θέλω επίσης να τονίσω, ότι σε αυτήν τη διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος και ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή το μοντέλο πάνω στο οποίο θα χτιστούν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Γιατί όχι επενδύσεις από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα και το αντίστροφο;»

Κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, τον υποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, Abdulla Bin Touq Al Marri. «Θα ήθελα να συγχαρώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την απόφασή τους να αποδεχτούν την πρόταση της ΔΕΘ να είναι η τιμώμενη χώρα για το 2022. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ ένα πολύ εντυπωσιακό περίπτερο, που αποτελεί απόδειξη της μεγάλης δυναμικής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Όπως αναφέραμε, σε διακυβερνητικό επίπεδο, έχουμε ήδη κάνει πολλά και ελπίζω ότι αυτή η Έκθεση είναι μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις των χωρών μας να συνεργαστούν και να εξερευνήσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Και γιατί όχι, επενδύσεις από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα, αλλά και από την Ελλάδα στα ΗΑΕ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο περίπτερο της «Enterprise Greece», παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων: «Κύριε Πρέσβη, χαίρομαι που σας έχουμε εδώ. Ξέρετε πόσο μεγάλη αξία αποδίδουμε στη στρατηγική εταιρική μας σχέση. Και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πέρα από την πολύ δυνατή συνεργασία στο πεδίο των εξωτερικών υποθέσεων, της άμυνας -αυτό που αποκαλούμε την γεωπολιτική ατζέντα- ενισχύουμε επίσης σημαντικά τους επιχειρηματικούς δεσμούς μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- ΗΠΑ – και ΗΑΕ σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι αυτή η σχέση μεταξύ των τριών χωρών μας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και των ΗΑΕ, αποτελεί μία αληθινά στρατηγική συνεργασία που έχει να προσφέρει ακόμα πολλά προς όφελος των χωρών μας και των λαών μας».