Skip to main content

Μητσοτάκης από Κοζάνη: Με λιγνίτη μέχρι το 2028 ο σταθμός Πτολεμαΐδα 5 λόγω κρίσης

Μέχρι το 2028 θα λειτουργεί με λιγνίτη ο σταθμός Πτολεμαΐδα 5 λόγω των συνθηκών που έχει διαμορφώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη για διάστημα δύο χρόνων λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει διαμορφώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η εξόρυξη λιγνίτη θα αυξηθεί για το διάστημα αυτό κατά 50%. Για τον λόγο αυτό ο σταθμός Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργεί με λιγνίτη μέχρι το 2028, ενώ σημείωσε ότι, εφόσον χρειαστεί, θα παραμείνουν ανοιχτοί και οι πιο σύγχρονοι από τους παλαιούς σταθμούς, του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης.

«Για τα επόμενα δύο χρόνια είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο», τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως πως πρόκειται για συγκυριακή λύση ανάγκης, η οποία δεν θα επηρεάσει τον κεντρικό προσανατολισμό της κυβέρνησης για μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ούτε θα ακυρώσει τις δράσεις από το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για το οποίο, όπως είπε, έχουν εύλογα ερωτήματα και δισταγμούς οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως ανέφερε, ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση διαδικασιών, ώστε να σχέδια που είναι στα χαρτιά να γίνουν πράξη και τόνισε ότι μέσα από το σχέδιο η Δυτική Μακεδονία είναι ελκυστικός τόπος για παραγωγικές επενδύσεις που θα φέρουν πολλές θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα της απολιγνιτοποίησης. «Είναι τουλάχιστον προκλητικό να χύνουν κάποιοι κροκοδείλια δάκρυα. Κάποιοι κλαίνε για τον λιγνίτη όταν δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για να προετοιμάσουν την περιοχή για τη μέρα μετά το λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι ακριβός και ρυπογόνος. Υπό κανονικές συνθήκες πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο. Πάντα ακριβότερος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Και έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά -το τονίζω- προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενεργειακή διασύνδεση της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες και με την Αίγυπτο, όπως επίσης η ενεργειακή θωράκιση της χώρας που, όπως είπε, θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη με έξυπνα συστήματα αποθήκευσης.