Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020
x

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

«Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας» τόνισε από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε.

Με την επίσκεψη στη Χάγη κλείνει ο ευρωπαϊκός κύκλος επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα.

Λίγο νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

«Θέλω να ευχαριστήσω για την πολύ θερμή υποδοχή εδώ στη Χάγη και για την πολύ θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας να προχωρήσουμε από κοινού για το μέλλον. Η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία κρίσης προχωρά ξανά προς το μέλλον. Οι Ελληνες εμπιστεύθηκαν κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θα προχωρήσουμε μέσα από κανοτόμες επενδύσεις. Η φίλη Ολλανδία είναι πρωτοπόρος στην οικονομική δπλωματία, προσδοκούμε στη συνεργασία της» ανέφερε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου.

«Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τους ορίζοντές της μετά από μία δεκαετία κρίσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πήρε τον λόγο για να συμπληρώσει πως «προσδοκούμε στην περαιτέρω συνεργασία με την Ολλανδία. Δεν είναι τυχαίο ότι με συνοδεύει εδώ ο κ. Φρακογιάννης. Αποστολή της Ελλάδας είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων».

«Παρουσίασα το πρόγραμμα μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Θα θέλαμε τη συνεργασία της Ολλανδίας σε τομείς όπως τον αγροδιατροφικό, καθώς καλούμαστε να κάνουμε και σε αυτόν τον τομέα ένα μεγάλο άλμα» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Μιλήσαμε για την ανάγκη μιας ενιαίας προσφυγικής ασύλου και δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτευχθηκε επί ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα έχει πάρει τα πρώτα μέτρα για την επίσπευση της χορήγησης ασύλου. Η ΕΕ πρέπει να μεριμνήσει και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη- μέλη. Δεν μπορούν χώρες του Σένγκεν να μην αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί» υπογράμμισε αναφερόμενος στο προσφυγικό.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι».

«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουρός και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».

Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το brexit, το μεταναστευτικό, σημείωσε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούνε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.

«Είναι μια πολύ επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ