Skip to main content

Μητσοτάκης: Δεχόμαστε ασύμμετρες ροές προσφύγων και μεταναστών

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων, είπε για τις μεταναστευτικές ροές ο πρωθυπουργός στην Ευρω-αραβική Σύνοδο

Μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αραβικού κόσμου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων».

«Η χώρα μου δέχεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ροές προσφύγων και μεταναστών, ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «τα ακριτικά νησιά ασφυκτιούν και περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα».

«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ού αιώνα» τόνισε. «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα»

«Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες πρέπει να πω ότι το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που μεγαλοποίησαν το προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σαφές μήνυμα και για την ΑΟΖ

«Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αναφέρομαι στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας. Τόσο σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και την συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την κλιματική κρίση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αποτελεί «κλειδί» για πολλά από τα ζητούμενα που μας απασχολούν. Όπως είπε, το περιβάλλον και οι φυσικές πηγές συνδέονται, από τη μια μεριά, με την ενέργεια, η οποία με τη σειρά της αντανακλά κρατικά συμφέροντα και καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία και ισορροπία, ενώ από την άλλη η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται κυριολεκτικά με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας».

Για την οικονομία

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μίλησε και για την οικονομία, αλλά και τους στόχους του για την προσέλκυση επενδύσεων μέσα από σειρά φιλοεπενδυτικών πολιτικών. «Η Ελλάδα αλλάζει με "όχημα" την οικονομία. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, τις νέες ευκαιρίες επενδύσεων. Και επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, ως πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, πλέον, ως χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου. Ο λαός μας ψήφισε μια νέα κυβέρνηση, με το σύνθημα "Ανάπτυξη για Όλους". Και αυτό το υπηρετούμε με έναν πλήρη χάρτη πρωτοβουλιών, που σαφώς ενδιαφέρουν και τον αραβικό κόσμο» είπε, ενώ μίλησε και για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που ήδη προωθούνται.