Skip to main content

Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος - Βούτυρο στο ψωμί Ανδρουλάκη οι παρακολουθήσεις

Δεν είμαι κωλοτούμπας, τόνισε ο πρωθυπουργός για τα σενάρια περί αλλαγές του εκλογικού νόμου - Τι είπε για παρακολουθήσεις, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά

Υπό το κεντρικό φετινό σύνθημα «Συνέπεια, Συνέχεια, Σταθερότητα» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» τη συνέντευξη τύπου στην 86η ΔΕΘ.

Χωρίς εισαγωγή, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε αρχικώς για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε στη χτεσινή ομιλία του στα εγκαίνια της Έκθεσης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως τα μέτρα θα υλοποιηθούν ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της. «Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία είναι επειδή μπορούμε και επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε δε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία και επανέλαβε πως εάν η κοινωνία μείνει απροστάτευτη το κόστος για την οικονομία της χώρας θα είναι μεγαλύτερο.

Προέβλεψε δε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Εκλογικός νόμος

Αναφορικά με την πολιτική σταθερότητα και την ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Έχω δεχτεί τέτοιες εισηγήσεις, αλλά δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα οδηγηθούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα νόμο». Ο πήχης της αυτοδυναμίας με τον συγκεκριμένο νόμο είναι στο 37% - 38%. «Προτιμώ αντί να κατεβάζω τον πήχη στον εκλογικό νόμο, να πείσω τους πολίτες ότι αξίζει να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση και να μας ψηφίσουν», είπε. Άφησε όμως ανοιχτό παράθυρο αλλαγής του εκλογικού νόμου, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχτεί ότι έκανε λάθος με την απλή αναλογική και αποδεχτεί να πάμε σε εκλογές με ένα νέο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, οπότε δε θα χρειαστεί οι εκλογές της πρώτης Κυριακής να γίνουν με απλή αναλογική. «Εκτιμώ όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων και Ανδρουλάκης

Για τις παρακολουθήσεις ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε όσα έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα σε θεσμικό επίπεδο και τόνισε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία και θέλουμε να την ενισχύσουμε μέσα από τις βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο. Από την υπόθεση Ανδρουλάκη έγινε αντιληπτό ότι χρειάζονται πρόσθετα πολιτικά φίλτρα». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί το θέμα. «Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου από μια διαδικασία παρακολούθησης, παρότι προφανώς δεν μπορεί να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Πρέπει να υπάρχουν όμως εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα, προκειμένου να διαταχθεί μια τέτοια παρακολούθηση. Χρειάζεται περισσότερη πολιτική ευαισθησία και προβληματισμός στη διαδικασία λήψης μιας τέτοιας απόφασης», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτή η υπόθεση έχει διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και άρα οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία, ο πρωθυπουργός είπε ότι από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το απέφυγε επιμελώς και είπε ότι δεν δέχεται να είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός. «Οπότε αυτό που έγινε με τις παρακολουθήσεις ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη για να ακολουθήσει μια προαποφασισμένη γραμμή ρήξης με την κυβέρνηση και τη ΝΔ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και αλλεπάλληλων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την κάθετη αντίθεσή του στο σύστημα της απλής αναλογικής. «Δημοσκοπικά, είπε, υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα, ακόμη κι αν αυτό έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Κάτι τέτοιο θα συνιστά πολιτική τερατογένεση. Γι' αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά και τον φόβο για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θεωρεί απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν και εξαιρετικά προβληματική αυτή τη διαρκή επιθετικότητα όλου του τουρκικού κατεστημένου. Απέδωσε μάλιστα αυτή τη στάση στην προεκλογική περίοδο στη γείτονα. «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την προκλητικότητα του Τούρκου προέδρου, αλλά θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις σε όλα τα επίπεδα, επιδιώκοντας και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Δεν είμαι εγώ αυτός που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας με την Τουρκία, ούτε είμαι αυτός που είπε Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντα έτοιμος να συναντήσω τον κ. Ερντογάν. Ευκαιρίες θα μας δοθούν να συναντηθούμε, όπως στην Πράγα το επόμενο διάστημα, όπου πιθανώς θα προσκληθεί η Τουρκία κι εγώ δεν θα έχω καμιά αντίρρηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο να ζητήσει η χώρα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο προβληματισμός με τη στάση της Τουρκίας είναι σε πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Ειδικά με τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και με την τακτική νεοεπεκτατική και νεοαυτοκρατορική που εκφράζει, η οποία είναι ξένη από τη ρητορική των μελών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ επιδίωξε το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου. Το έχουμε στηλιτεύσει. Πλέον όμως φαίνεται να υπάρχει μια αλλαγή στρατηγικής και αντιμετώπισης της Τουρκίας. Είμαι ο τελευταίος που επιδιώκει την ένταση με την Τουρκία. Δυστυχώς δεν βλέπω διάθεση συνεργασίας».

Ενεργειακή κρίση

Για τα άμεσα οικονομικά μέτρα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι κρίσιμο να περιοριστεί η ενεργειακή κατανάλωση, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα. Εξήγησε μάλιστα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει μικρότερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τις τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάνοντας λόγο για απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο παραδέχτηκε ότι ο δεκαπλασιασμός των τιμών είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εξήγγειλε δυο παρεμβάσεις, εκ των οποίων όμως η δεύτερη είναι να ωθήσει η κυβέρνηση τους καταναλωτές να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η πρώτη αφορά στην επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου. Επίσης, είπε ότι προσβλέπει και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Είπε μάλιστα ότι η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου αποτελεί ρωσική στρατηγική υπονόμευσης και επίθεσης. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τους φόβους για παρεμβάσεις της Ρωσίας στο εσωτερικό της χώρας εν όψει εκλογών, προκειμένου να επηρεάσουν το αποτέλεσμά τους. «Έχουμε ήδη στοιχεία για παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν με Ρώσους ολιγάρχες να χρηματοδοτούν το στήσιμο δικτύου συνεργατών στην Ελλάδα το 2016», είπε. Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε κι από τον κ. Ερντογάν, που είπε ότι θέλει άλλον πρωθυπουργό στην Ελλάδα.

Πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της χώρας στην παρούσα συγκυρία. «Θα εξαντλήσουμε τον εκλογικό κύκλο», είπε.

Για την ενεργειακή επάρκεια εν όψει χειμώνα ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για την ενεργειακή επάρκεια και την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, παρά τις απειλές που έχει δεχτεί περί διακοπής της ροής. Δεσμεύσαμε επαρκή φορτία υγροποιημένου αερίου και διπλασιάσαμε τις αποθηκευτικές δυνατότητες, προχωρώντας μάλιστα σε κινήσεις περιορισμού χρήσης του φυσικού αερίου, επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Προετοιμαζόμαστε και για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου», τόνισε.

Δημογραφικό και κυβερνητικές συνεργασίες

Ερωτηθείς για το δημογραφικό και τη μείωση του πληθυσμού της χώρας, μετά και την τελευταία απογραφή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η χώρα και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει και εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Ερωτηθείς γιατί χαρακτηρίζει τερατογένεση ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία αυτή μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ενδεχόμενο στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική να είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά η ΝΔ και να σχηματιστεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και τη στήριξη των κ.κ. Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη και με την ανοχή του κ. Κουτσούμπα, είναι υπαρκτό. «Αυτό θα πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε μια τέτοια εξέλιξη», είπε.

Για την κριτική που ασκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τις νόμιμες επισυνδέσεις στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σέβομαι τον κ. Βενιζέλο ως πολιτική και επιστημονική οντότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Πάντως είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, παρά εκείνα που μας χωρίζουν».

Όση πίεση και να δεχτώ από μια αντιπολίτευση του δώστα όλα, από την οποία προβλέπω νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» την επόμενη εβδομάδα, δεν θα ενδώσω και δεν πρόκειται να υπερβώ τα δημοσιονομικά περιθώρια, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών. «Για κάποιες ΜΚΟ το μεταναστευτικό είναι μπίζνα. Όχι για όλες. Τις ξέρουμε και πρέπει σε κάθε περίπτωση η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού να είναι καταδικαστέα και κατακριτέα από όλους», σημείωσε.

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τις δυνατότητές τους, είπε ο πρωθυπουργός και υπεραμύνθηκε της στάσης της χώρας στο «ουκρανικό» και τη στήριξη στην Ουκρανία.

Νοσοκομεία Περιφέρειας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΛΟΑΤΚΙ+

Για τα κενά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα εξαγγελθούν μέτρα από το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα και αναφέρθηκε σε εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας. «Δεν θα κλείσει καμιά δομή, αλλά θα πρέπει να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας», σημείωσε αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα.

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως διατίθενται πολύ σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνδυασμό με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνιστούν ένα πολύ μεγάλο ποσό συνολικής παρέμβασης.

Για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα έχει συνολική στρατηγική, με απτά αποτελέσματα ως προς την κυβερνητική ευαισθησία για τη συγκεκριμένη κοινότητα. Για τις γυναικοκτονίες, ο κ. Μητσοτάκη είπε ότι κάποτε χαρακτηρίζονταν εγκλήματα πάθους και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί. Πλέον πρέπει, είπε, να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό (γυναικοκτονία), όχι όμως ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομοθετική κατοχύρωση.

Μητσοτάκης στην Voria για την απολιγνιτοποίηση

Την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για συνέχιση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Voria.gr για τις αιχμές που δέχεται από την αντιπολίτευση για πρόωρη εφαρμογή του προγράμματος απανθρακοποίησης. Είπε, δε, ότι η καταφυγή στον λιγνίτη είναι προσωρινό μέτρο και γίνεται για ένα - δύο χρόνια, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Η παραγωγή λιγνίτη μειώνεται εδώ και μία δεκαετία. Η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα και έχουμε σχεδιάσει πρόγραμμα μετάβασης. Η καταφυγή στον λιγνίτη είναι ένα προσωρινό μέτρο. Εχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, για όσο χρειάζεται», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ότι αποκρύπτει ότι εδώ και μια δεκαετία πως μειώνεται η παραγωγή λιγνίτη, αφού όπως τόνισε οι λιγνιτικές μονάδες έχουν φτάσει στα όρια του χρόνου ζωής τους.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «τολμηρό» το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης της κυβέρνησης για τις περιοχές που εξαρτώνται αποκλειστικά από την εξόρυξη λιγνίτη το οποίο τόνισε ότι «έχει αρχίσει να υλοποιείται».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η καταφυγή στον λιγνίτη αυτήν την περίοδο, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του περιορισμού της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, έχει οικονομικό νόημα όσο η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται ψηλά.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα εγκαίνια της μονάδας επεξεργασίας λιγνίτη Πτολεμαΐδα V θα γίνουν εντός του επόμενου μήνα, χαρακτηρίζοντάς τη ως μια μονάδα σύγχρονη, με υψηλή απόδοση που εκπέμπει σχετικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο οι παλαιότερες μονάδες.

Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της Voria.gr, σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού χθες για ενθάρρυνση και διπλή επιδότηση της αλλαγής τρόπου θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα είναι πιο οικονομικό φέτος να θερμανθούν με πετρέλαιο παρά με φυσικό αέριο.

Περί αυτοδύναμης κυβέρνησης και... Βελόπουλου

«Πόσο κοντά είστε στον κ. Βελόπουλο;» ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε: «Καθόλου. Στόχος στη δεύτερη κάλπη να σχηματίσει η ΝΔ αυτοδύναμη κυβέρνηση, που όμως δεν σημαίνει μονοκομματική. Ήδη εντάσσουμε στελέχη στην κυβέρνηση από άλλους χώρους και αυτό θέλω να κάνω και μετά τις επόμενες εκλογές. Εάν κληθούμε να διερευνήσουμε το σενάριο μιας κυβερνητικής συνεργασίας δεν μπορώ να σας πω τι θα κάνουμε. Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία και μόνο». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, θέτοντας εκ νέου τα χτεσινά διλήμματα: «Αν όχι εμείς ποιοι; Αν όχι εμείς με τα καλά μας και τα στραβά μας, ποιοι θα κυβερνήσουν τον τόπο. Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας το καταλαβαίνει πια καλά ο κόσμος. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός ακόμη και σε κυβέρνηση συνεργασίας».

Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωση μετρό

Για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και το έργο του μετρό, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε το φυλλάδιο με τα 30+ έργα για το 2030. «Τα έργα αυτά έρχονται να καλύψουν ένα κενό στην ανάπτυξη της πόλης και να τη μετατρέψουν σε σύγχρονη πόλη, πρωταγωνίστρια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα στοιχεία για τον φετινό τουρισμό στην πόλη είναι πολύ θετικά, παρά την απουσία Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών.

«Με το σχέδιό μας βάζουμε τις βάσεις για να γίνει πραγματικότητα το όραμα για τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημείωσε.

Για το έργο του μετρό και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι καθυστέρησε στην ολοκλήρωση της βασικής γραμμής η κυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν μπορεί να πιστέψει τον ΣΥΡΙΖΑ κανείς για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Πώς να πιστέψεις ένα κόμμα που εγκαινίασε μουσαμάδες; Τίποτα δεν έγινε επί τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου και έλεγαν πως θα λειτουργήσει το μετρό. Ο λόγος που δεν παραδίδουμε το μετρό τον Μάιο του 2023 και το δίνουμε στο τέλος του 2023 είναι όσοι δεν ήθελαν ποτέ σε αυτή την πόλη να γίνει ο σταθμός Βενιζέλου και έκαναν προσφυγές με αποτέλεσμα να πάμε πίσω το χρονοδιάγραμμα επί έξι μήνες», επισήμανε υποστηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησής του για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, προκειμένου να γίνει ο σταθμός Βενιζέλου και να δοθεί έτσι ολοκληρωμένη και λειτουργική η βασική γραμμή του μετρό.

«Το μετρό είναι έργο επιβίωσης για τη Θεσσαλονίκη. Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ κι αυτό θα έκοβε τα πόδια της πόλης στην αναπτυξιακή της προοπτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συντάξεις

«Η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε και λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, αλλά και λόγω του υψηλότερου από τον αναμενόμενο ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το κείμενο ανανεώνεται...