Skip to main content

Μητσοτάκης από Σύνοδο ΝΑΤΟ: Δεν χρειάζεται άλλη πηγή αστάθειας

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης σε Φινλανδία και Σουηδία

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που θα υιοθετηθεί στη Μαδρίτη συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης σε Φινλανδία και Σουηδία, σημειώνοντας ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η συμμαχία πρέπει να είναι προσηλωμένη το μέτωπο της Ουκρανίας και δεν χρειάζεται άλλη πηγή αστάθειας στο εσωτερικό της.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.

Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.

Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές.

Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας.

Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Πώς αποτιμά η Αθήνα το «ναι» της Τουρκίας σε Σουηδία, Φινλανδία

Την ικανοποίηση της εξέφρασε εξάλλου η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία:

Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

ΝΑΤΟ: Συμβιβασμός Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία - Ανοιξε ο δρόμος για την ένταξη

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ξένους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε προς τιμή των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κουβέντιασαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το ομόλογό του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση αύριο Τετάρτη, με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε, επίσης, ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε εγρήγορση η Αθήνα για απάντηση σε κάθε τουρκική αιτίαση

Σύμφωνα με την Καθημέρινη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο του επιτελείου του που τον συνοδεύει στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος Ι. Οικονόμου, διπλωματική σύμβουλος Αννα Μαρία Μπούρα, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θ. Ντόκος) βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να δοθεί κάθε απαραίτητη απάντηση σε όποιες αιτιάσεις και αν γίνουν από την πλευρά της Άγκυρας.

Χθες, στις συζητήσεις σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων δεν υφίστατο από πλευράς της Τουρκίας κάποια νύξη στα ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε περίπτωση που σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να θέσει μονομερώς στην ατζέντα της συνόδου κορυφής θέμα, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, τις κατάλληλες απαντήσεις. Ο πρωθυπουργός θα έχει εξάλλου, στο περιθώριο της συνόδου, συναντήσεις με τους ομολόγους του της Μ. Βρετανίας και του Καναδά.

Πηγή: Καθημέρινη