Skip to main content

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ξαναπιάνει το νήμα της προόδου

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ, σχολίασε πως παρόλο που η κρίση είναι συμμετρική, οι συνέπειές της δεν είναι.

H πανδημία ανέκοψε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ, μετά την ετήσια συνέλευση του οργανισμού, προσθέτοντας ωστόσο ότι ελήφθησαν μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις.

«Ξεχωριστή είναι και η φετινή συγκυρία, όχι μόνο γιατί η σημερινή γενική συνέλευση διεξάγεται ουσιαστικά διαδικτυακά αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της εθνικής οικονομίας του β' εξαμήνου του 2019 και των πρώτων δύο μηνών του 2020. Αναστάτωσε το παγκόσμιο τοπίο, μας υποχρέωσε να ξανασκεφτούμε και τις εθνικές προτεραιότητες. Και έτσι μετά την πρώτη νίκη κατά του υιού η Ελλάδα καλείται σήμερα να ξαναπιάσει το νήμα της προόδου» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και προσέθεσε: «Η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, πιστεύω όμως ότι δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της. Η ύφεση του α' τριμήνου του 2020 ήταν 0.9 % αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, 4 φορές χαμηλότερη, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».

Υπογράμμισε τη σημασία των πολιτικών που έχουν ως στόχο να φρενάρουν τις απολύσεις και να στηρίξουν την απασχόληση και ειδικά του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο όπως είπε πρέπει να αξιοποιηθεί ειδικά σε επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία και κάλεσε τις επιχειρήσεις να τηρήσουν στάση ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως παρόλο που η κρίση είναι συμμετρική, οι συνέπειές της δεν είναι, με τον τριτογενή τομέα να δέχεται πολύ ισχυρότερο πλήγμα από τον πρωτογενή και τον δευτερογενή. «Ο δευτερογενής τομέας έδειξε και αντοχή και δύναμη» είπε. «Η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, πιστεύω όμως ότι δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της. Η ύφεση του α' τριμήνου του 2020 ήταν 0.9 % αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, 4 φορές χαμηλότερη, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης» σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πια δεκτά από την ευρωπαϊκή τράπεζα, η χώρα εξακολουθεί να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος λίγο πριν την πανδημία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα παρά την πτώση είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκαν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν και με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα» είπε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα είμαστε πιο έτοιμοι για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Για το σχήμα επιδότησης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» σημείωσε πως δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν έκτακτες αλλαγές με μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν το προσωπικό τους. Τόνισε δε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τουριστικό κλάδο. «Έδωσε και δίνω μεγάλη έμφαση στη στήριξη της εργασίας» είπε.

«Καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν, η δική μας παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είπε, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος οι τουριστικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στη δίκαιη κατανομή βαρών. «Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που περιμένουμε από τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε.

Έδωσε επίσης έμφαση στην προστιθέμενη αξία της απασχόλησης από το σπίτι, σχολιάζοντας πως είναι ένας διαφορετικός τρόπος που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και ειδικά στις γυναίκες ευελιξία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κρίση δίνει μία ευκαιρία για μετασχηματισμό της οικονομίας και πρόσθεσε πως αυτή δεν θα πρέπει να πάει χαμένη. Μία από τις σημαντικότερες ενέργειες, όπως είπε, είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για την οποία και θα προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.