Skip to main content

Μητσοτάκης: Γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η Αντιτρομοκρατική, είπε ο πρωθυπουργός.

«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νομιμες επισυνδέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

«Να θυμίσω ότι το πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών στη χώρα μας νομοθετήθηκε το 1994» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τότε μόνο ένας στους διακόσιους Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο και ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν παντελώς άγνωστος. «Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει πρακτικά ακίνητη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως είναι «προφανές ότι η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν». Έτσι, «Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική». «Πρόκεται για μία γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο», είπε ο πρωθυπουργός.

Από εδώ και στο εξής διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός - Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ, κ. Τσίπρα

Αναφέρθηκε στην καθολική απαγόρευση διαχείρισης και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών και παρουσίασε τις επτά τομές του νομοσχεδίου. «Παρακολούθησα τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. Πιστεύω ότι ο εισηγητής και οι βουλευτές μας έχουν αναδείξει επαρκώς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Να αναφέρω εν τάχει τις επτά τομές που επιφέρει» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «κάποιες από τις προβλέψεις που νομοθετούμε καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών».

«Η πρώτη τομή αφορά στα ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της ΕΥΠ – θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός », είπε και αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ…».

Η δεύτερη τομή είναι ότι γίνεται πιο «αυστηρός προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας», ενώ η τρίτη τομή είναι ότι τίθενται «επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου» και αν αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του προέδρου της βουλής. Η τέταρτη τομή είναι ότι η «ενημέρωση όποιου τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση, θα γίνεται μετά από την παρέλευση 3 ετών». Η πέμπτη τομή είναι «το ίδιο το πρωτόκολλο που καταργεί την ως τώρα ισχύουσα αλλά υποχρεωτική κράτηση -χωρίς χρονική προθεσμία- των αρχείων». Θα κρατούνται 6 μήνες μετά το τέλος της επιχείρησης, ωστόσο ο φάκελος θα κρατείται για δέκα χρόνια. Με την έκτη τομή «απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιοδήποτε ιδιώτη», η ποινή θα φτάνει έως 10 χρόνια κάθειρξη. «Μόνο το κράτος θα έχει τη δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών», πρόσθεσε. Η έβδομη τομή αφορά στη συνένωση όλων των σχετικών δομών, που τώρα είναι διάσπαρτες – «και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις που προστατεύουν την ιδιωτικότητα».