Skip to main content

Μητσοτάκης για Πρέσπες: Κακή συμφωνία αλλά πρέπει να τηρηθεί

Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία για τη χώρα αλλά δεν θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες, το μήνυμα του πρωθυπουργού

Θα παρακολουθούμε στενά την τήρηση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο πλαίσιο του ρεαλιστικού πατριωτισμού, διαμήνυσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, στο ξενοδοχείο Hyatt της Θεσσαλονίκη.

Για την εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι δύναμη ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή με πολιτική αρχών κι όχι με κραυγές. «Θα ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές στα Βαλκάνια» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων όχι μόνο γιατί αυτό μετατρέπει την προοπτική σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και γιατί είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και για την επίλυση των διμερών μας θεμάτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, οι οποίες άκουσαν το «όχι» των Ευρωπαίων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική Συμφωνία για τη χώρα μας. Την καταψήφισα προειδοποιώντας, όμως, τίμια τους Ελληνες τι συνεπαγόταν η υπογραφή της. Ομως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο μας, έστω κι αν κάτω από αυτό άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους. Ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες. Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση θα παρακολουθούμε στενά τις υποχρεώσεις των γειτόνων μας, την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. Και προφανώς την επίλυση των εκκρεμοτήτων με πρώτη αυτή της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων. Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός, ο αληθινός πατριωτισμός», πρόσθεσε.

Σχετικά με την Αλβανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα του σεβασμού της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, λέγοντας: «Οπως με όλους έτσι και με την Αλβανία επιζητούμε καλές σχέσεις γειτονίας. Προϋπόθεση, όμως, για την κοινή πρόοδο, για να ανοίξει κάποια στιγμή ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της».