Skip to main content

Μητσοτάκης: Η απειλή κυρώσεων στην Τουρκία το καλύτερο μέσο πίεσης

«Η καταδίκη της Ευρώπης υπήρξε απολύτως κατηγορηματικη, η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά επισήμανε στη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα πρόσωπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν σταμάτησε όμως εδώ και έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Μπορέλ αλλά και στην Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται σε αυτή όλα τα εργαλεία και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η καταδίκη της Ευρώπης υπήρξε απολύτως κατηγορηματικη, η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η αποχή από παράνομες δραστηριότητες είναι προϋπόθεση στο κείμενο συμπερασμάτων».

Ο πρωθυπουργός παράλληλα εξήγησε πως «στο ζήτημα του προσφυγικού στο κείμενο συμπερασμάτων αφενός τονίζεται η βούληση της ΕΕ να στηρίξει την Τουρκία αφετέρου γίνεται σαφής επισήμανση ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί και να αντιμετωπίσει τα δίκτυα διακινητών για να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο και να μην εργαλειοποιείται η ανθρώπινη ζωή και να χρησιμοποιούνται άνθρωποι ως εργαλεία για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της γείτονος. Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά που αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή κυρώσεων όμως είναι το καλύτερο εργαλείο πίεσης για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία. Δεν θέλουμε την Τουρκία να είναι ένας προκλητικός και επιθετικός γείτονας δεν είναι προς όφελος κανενός. Αν επιμένει να συνεχίζει υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες, και στον ορίζοντα θα υπάρχει ένα ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων με μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο. Η φιλοσοφία της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας εξακολουθεί στον πυρήνα της να ισχύει, η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά να αντιληφθεί ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη με κόστος για τον τουρκικό λαό και πιστεύω ότι έχει γίνει απολύτως αντιπληπτό ότι η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς κινείται ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και είναι παρούσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξελίξεις που αφορούν και την ίδια.