Σάββατο 15 Μαΐου 2021
x

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συζήτηση για την Ανατ. Μεσόγειο στη Σύνοδο Κορυφής και τόνισε πως καταληκτική ημερομηνία για κυρώσεις είναι ο Δεκέμβριος

«Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το θέμα της Τουρκίας συζητήθηκε μετά από επιμονή Ελλάδας και Κύπρου και υπάρχει η ρητή αναφορά. Οι ηγέτες συμφώνησαν στη ρητή αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και την καταδίκη της, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η καταληκτική ημερομηνία για να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις είναι ο Δεκέμβριος.

«Όταν συζητήσαμε το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο ήταν προφανές ότι έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο για να εξηγήσουμε. Δεν είναι μόνο για εμάς και την Κύπρο σημαντικό ζήτημα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου αναφέρεται με σαφήνεια (στην παράγραφο 21) ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις. Υπενθύμισα στους ομολόγους μου ότι σε προηγούμενες αποφάσεις είχαν ληφθεί μέτρα, όπως εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία. Η θέση μου έγινε κατανοητή. Οι ΗΠΑ δεν πωλούν τα F-35 στην Τουρκία, αφού οι S-400 είναι απειλητική συνθήκη».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη διατύπωση της ανησυχίας όλων των ηγετών για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία, τόνισε, για το δεύτερο κύμα. Αναφέρθηκε ακόμη στις τηλεδιασκέψεις που θα γίνονται με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να εκτιμάται η πορεία της πανδημίας. Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο: Το Brexit, το περιβάλλον, αλλά και τη σχέση που πρέπει να έχει η Ευρώπη με την Αφρική. Ακόμη, σημείωσε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει και ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό - προσφυγικό και ειδικότερα στις συμφωνίες επανεισδοχής.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ