Skip to main content

Μητσοτάκης: Η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη

Για μεγάλη σημασία στο να κλείσουν εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν σε σχέση με τις υποδομές, είπε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε εδώ για να ακούμε την τοπική κοινωνία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα περισσότερα από 80 έργα και παρεμβάσεις που υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030 παρουσία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη. Την εκδήλωση συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο, μελετημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της Πάτρας, της Αχαΐας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενδεικτικό της σημασίας που δίδεται σε αυτό το σχέδιο είναι «η σημερινή παρουσία υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών οργανισμών. Κάτι που πιστοποιεί πως αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του επιτελικού κράτους ως προς την άσκηση πολιτικών και ειδικώς αυτών που έχουν περιφερειακό χαρακτήρα».

Αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας με τις Περιφέρειες και τους τοπικού παράγοντες «για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε αποδέκτες των δικών σας αγωνιών, των δικών σας προτεραιοτήτων, καθώς γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τις τοπικές ιδιαιτερότητες, και πρόσθεσε ότι είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε προτάσεις παρατηρήσεις και επισημάνσεις ώστε το αυτό το σχέδιο να γίνει πιο ουσιαστικό και πιο περιεκτικό ως προς τα αποτελέσματα τα οποία παράγει».

Ανέφερε ότι επιζητεί την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας ότι «την έχουμε σε εξαιρετικό επίπεδο αυτή τη συνεργασία με την Περιφέρεια και θα ήθελα να την έχουμε και με τον Δήμο Πατρέων. Θέλω να τονίσω ότι ουδέποτε η Κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά είδαμε την αυτοδιοίκηση μέσα από κομματικές παρωπίδες και εύχομαι να ισχύει και το αντίστροφο».

«Η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Πάτρα μια πόλη με παραγωγική ιστορία, με δυναμική αστική τάξη, η οποία είχε παραπέσει τις τελευταίες δεκαετίες σε ουραγό σε ότι αφορά την ανάπτυξη.

«Αυτό ερχόμαστε να διορθώσουμε με το ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα» επεσήμανε και σημείωσε:

«Αποδίδουμε πολλή μεγάλη σημασία στο να κλείσουμε εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν σε σχέση με τις υποδομές, όπως ο δρόμος Πατρών Πύργου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έργο που να αναδεικνύει στο μεγαλύτερο βαθμό τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τη σύγκριση της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης, ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παραγωγή δημόσιας πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το έργο αυτό ήταν καταδικασμένο να μην γίνει. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σήμερα είμαστε απολύτως βέβαιο καθώς το έργο τρέχει με γρήγορους ρυθμούς ότι στο τέλος του 2025 το έργο θα παραδοθεί στους κατοίκους της περιοχής».

Το πλέγμα ενεργειών, που αφορούν την ανάπτυξη υποδομών, την παιδεία, την υγεία, την ποιότητα ζωής και άλλες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της ευρύτερης περιοχής, παρουσίασαν και ανέλυσαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο υπουργός Τουρισμού Βασιλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Παιδείας 'Αγγελος Συρίγος, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής και βουλευτές από τη Δυτική Ελλάδα.