Skip to main content

Μητσοτάκης: Τετελεσμένα στο Σκοπιανό, σοκ στις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ , από το βήμα του Export-Summit, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ναρκοθετήσει διπλά τον δρόμο της χώρας.

Η χώρα βαδίζει σε ενα δρόμο δίπλα ναρκοθετημένο, από το τέταρτο μνημόνιο και από μια κακή συμφωνία για το σκοπιανό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριακος Μητσοτάκης, από το βήμα του Export-Summit VI του ΣΕΒΕ, στη Θεσσαλονίκη απόψε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κυνισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που θυσιάζουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν οσο το δυνατόν περισσότερο στις καρέκλες τους.

Έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, λέγοντας ότι "οι κυβερνώντες πέτυχαν το χειρότερο δυνατό". "Ακραίες φωνές θα προκύψουν και στο μέλλον, διότι αυτή τη διαπραγμάτευση την έκαναν άνθρωποι που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ονομαστούν τα Σκόπια ακόμα και Μακεδονία σκέτο", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την επιλογή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένο, ότι η καρέκλα της εξουσίας ειναι πιο σημαντική γι' αυτόν.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του και ξεκαθάρισε: "Επειδή άκουσα χθες τον κ. Καμμένο να ζητάει από τον κ. Τσίπρα να ψηφισθεί η συμφωνία από 180 βουλευτές, νομίζοντας ότι θα στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να του απαντήσω εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Είτε με 151, είτε με 180, είτε και με όσους βουλευτές χρειαστούν για να κυρώσουν αυτή τη συμφωνία, η ΝΔ θα την καταψηφίσει".

"Τα τετελεσμένα ήδη δημιουργούνται. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εχει ήδη ξεκινήσει", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. "Λέω τα ίδια εντός κι εκτός Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή ειναι κακή και δεν θα την ψηφίσουμε στη Βουλή. Η ΝΔ θα την καταψηφίσει σε κάθε περίπτωση", δήλωσε.

Η επιπόλαια και μετέωρη επιλογή του κ. Τσίπρα μπορεί να υπονομεύσει τελικά τις παραδοσιακά καλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για σοκ, που θα υποστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Για την οικονομία ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε ότι η πραγματική κατάσταση ειναι τραγική, ειδικά για τα νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής μείωσης φόρων και δαπανών, για να σταθεί η οικονομία και δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα μειώσει το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% αν ειναι δυνατόν ακόμη και σε ενα χρόνο, ενώ αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και στα μέτρα τόνωσης του επιχειρείν. Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι πρέπει επιτέλους να λάβει η μια κυβέρνηση τη γενναία αποφαση για διαγραφή των ανείσπρακτων κόκκινων δανείων που δεδομένα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Εξήγγειλε νέο ασφαλιστικό τριών πυλώνων με συμμετοχή ιδιωτικού τομέα τόσο στην υγεία οσο και στη σύνταξη και έκανε λόγο για τη συμφωνία αλήθειας, στην οποία ο ίδιος δεσμεύεται για μείωση φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και γραφειοκρατίας απέναντι στους επιχειρηματικές, αλλα κι αυτοί πρέπει να δεσμευτούν για επενδυςεις στη χώρα και για φροντίδα των εργαζομένων. Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, με την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας.

Σχολιάζοντας το Eurogroup αναφέρθηκε στο τέταρτο μνημόνιο και τα νέα μέτρα που έρχονται, στις δεσμεύσεις για υπερβολικά πλεονάσματα και συνεχιζόμενη επιτήρηση. Γυρίσαμε στο τέλος του 2018 εκεί που ήμασταν το 2014, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

"Η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία, αλλα οχι και ικανή συνθήκη για να ξεπεράσουμε την κρίση. Απαιτείται μια νέα κυβέρνηση με μια άλλη πολιτική", σημείωσε.

Ως τον άνθρωπο των μεταρρυθμίσεων παρουσίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, στο Export-Summit VI, στο Μακεδονία Παλλάς, με κύριο θέμα το ψηφιακό επιχειρείν.

Κατάμεστη από στελέχη τη ΝΔ ήταν η κεντρική αίθουσα του συνεδρίου, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χαιρέτισε δεκάδες εξ αυτών συνομιλώντας μαζί τους και βγαίνοντας υπομονετικά φωτογραφίες. Στο κεντρικο τραπέζι της αίθουσας, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Κωνσταντόπουλος κάθισαν δίπλα δίπλα και απέναντί τους ο περιφερειαρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, με την εκπρόσωπο του κόμματος, ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη.