Skip to main content

Μητσοτάκης: Η Βασιλίτσα μπορεί να γίνει το καλύτερο χιονοδρομικό

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι η Βασιλίτσα έχει τις δυνατότητες να γίνει το πρώτο, το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα.

«Πάρα πολύ σημαντικές», αλλά «εν πολλοίς αναξιοποίητες» είναι οι δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, τόνισε κατά την περιοδεία του στα Γρεβενά, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη φυσική ομορφιά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, αλλά και στις προοπτικές του.

Ιδιαίτερα, για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας επεσήμανε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ότι απαιτούνται επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση και με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

«Προσωπικά και ως χιονοδρόμος, γνωρίζω ότι η Βασιλίτσα έχει τις δυνατότητες να γίνει το πρώτο, το καλύτερο, χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Αυτό δε μπορεί να γίνει, όμως, χωρίς την εμπλοκή και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικού φορέα και χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα έρθουν να επενδύσουν στο χιονοδρομικό, να αναβαθμίσουν σημαντικά τον μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό, να επεκτείνουν το χιονοδρομικό, πάντα σεβόμενοι την υφιστάμενη υποχρεωτική νομοθεσία. Αυτή είναι η λύση για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας».

«Και χαίρομαι, γιατί από τις συζητήσεις που έχω κάνει μέχρι τώρα διαπιστώνω ότι από την τοπική κοινωνία φαίνεται να υπάρχει μια στήριξη σε αυτή την προοπτική -και αυτήν την προοπτική τουλάχιστον, θέλω εγώ ως κεντρική κυβέρνηση, την επόμενη μέρα, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, να μπορέσω να δρομολογήσω» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι «απαραίτητη» η ολοκλήρωση του τμήματος του δρόμου Ε65 (Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Γρεβενά), ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

«Ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, το οποίο -θέλω να θυμίσω-δρομολογήθηκε με συμβάσεις παραχώρησης από κυβέρνηση της ΝΔ, απενεπλάκη από σημαντικές δυσκολίες οικονομικού χαρακτήρα πάλι από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2012 και ολοκληρώθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος, δυστυχώς, για τους πολίτες».

Νωρίτερα και κατά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Γιώργο Δασταμάνη, στο δημαρχείο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στα τοπικά προβλήματα και στις προοπτικές για την περιοχή.

Το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την περιοδεία του στην πόλη των Γρεβενών από την οικεία μητρόπολη, όπου τον υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ. Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στα προβλήματα, κυρίως σε αυτό της ανεργίας και αλλά και στην επίδραση που έχει στην ερήμωση της υπαίθρου. Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε ότι «πρώτη πρόκληση για τη χώρα μακροπρόθεσμα» είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού «και η εγκατάλειψη της επαρχίας και της περιφέρειας» και πρόσθεσε: «Τα χωριά μας θα ερημώνουν όσο δεν υπάρχουν δουλειές. Και εδώ ο τόπος είναι ευλογημένος και έχει σημαντικές προοπτικές και στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, πάντως, ότι σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας που έχουν αναπτύξει τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο και έχουν αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά τους, η περιοχή παραμένει συγκριτικά αναξιοποίητη και πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο τις δυνατότητές της.

«Πιστεύω στα Γρεβενά, στη Δυτική Μακεδονία συνολικά, ειδικά τα Γρεβενά έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο μητροπολίτης προσέφερε στον κ. Μητσοτάκη ως κέρασμα, ένα «μακεδονίτικο» γλυκό όπως είπε, υπενθυμίζοντάς του και τους ιστορικούς αγώνες των Κρητών για τη Μακεδονία. Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι ο παππούς του είχε πολεμήσει στη Σιάτιστα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και σημείωσε την ιδιαίτερη ιστορική σχέση των Κρητών με τη Μακεδονία.

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης περιόδευσε στην πόλη και στην αγορά και συναντήθηκε και συνομίλησε για λίγο με επαγγελματίες, καταστηματάρχες, που έσπευδαν να του αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χαιρέτησε διερχόμενους πολίτες και κόσμο στα τραπεζάκια των τοπικών καφέ. Σταμάτησε μάλιστα για λίγο σε κατάστημα στον πεζόδρομο και δοκίμασε παγωτό, το οποίο παράγεται από τοπικό γάλα, ενώ ήπιε για λίγο και ένα καφέ στην πλατεία. Σε δηλώσεις του έκανε αναφορά στα προβλήματα του τοπικού πληθυσμού, τονίζοντας ότι ο «τόπος δοκιμάζεται» και λόγω των προβλημάτων της ανεργίας και γραφειοκρατίας.

«Βλέπω ένα τόπο ο οποίος είναι πολύ όμορφος και ο οποίος δυστυχώς μαραζώνει. Μαραζώνει κυρίως γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους ανθρώπους, ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται, οι τιμές του γάλακτος έχουν πέσει στα τάρταρα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα γραφειοκρατικό κράτος, το οποίο τους υπερφορολογεί και το οποίο τους έχει αυξήσει τις εισφορές τους. Αυτή η πολιτική δε μπορεί να συνεχίσει άλλο» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε δε, ότι το ζητούμενο δεν μόνο είναι η εκλογική επικράτηση της ΝΔ στην περιοχή στις επόμενες εκλογές, για την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα του, αλλά, όπως είπε, για την επόμενη μέρα «το ζητούμενο είναι να κάνουμε πραγματικό έργο για τα Γρεβενά για τη Δυτική Μακεδονία».

Στην πλατεία των Γρεβενών συναντήθηκε και χαιρέτησε και τον δήμαρχο Φλώρινας και πρόεδρο της ΠΕΔ, Γιάννη Βλαχόπουλο, αλλά και μέλη και τοπικά στελέχη της ΝΔ που τον συνόδεψαν μέχρι το δημαρχείο. Αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Δοτσικό Γρεβενών και τη Σαμαρίνα και μίλησε με κτηνοτρόφους.