Skip to main content

Μητσοτάκης: Μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ζωής -Το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν και το δάσος θα ξαναγίνει

Στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά όλο το βραδύ, αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές είναι αυτές που σημειώνονται στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ζωής το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, θα έχουμε μέρες ακόμα καύσωνας και άνεμοι θα ζητήσω εγρήγορση απόλους ώστε η ζημιά που θα γίνει στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ενημέρωση στον πρωθυπουργό ο οποίος επισκέφτηκε το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη.

Όπως είπε, η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. «Από τα τέσσερα μέτωπα το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό μέτωπο, τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει πάρα πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις.

Σημείωσε ακόμα ότι θεριμικό φορτίο ήταν μεγάλο. «Μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει και είχε ανέβει σχετικά η υγρασία, γι αυτό και τα πεζοπόρα μπόρεσαν να περιοίσουν τα μέτωπα».

Όπως τόνισε, τα εναέρια πλέον έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν τα μέτωπα αυτά ώστε να πάμε σε μια οριοθέτηση της κατάστασης.