Skip to main content

Μητσοτάκης: Μετά τις Πρέσπες όλοι οι Έλληνες νιώθουμε Μακεδόνες

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας άσκησε σκληρή κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών κατά την ομιλία του στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη σήμερα μίλησε η Μακεδονία μίλησε, είπε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχίζοντας την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ του ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής.

Χαρακτήρισε εντυπωσιακή την υποδοχή και μεγαλειώδη τη συγκέντρωση, που είναι μοναδική και θυμίζει άλλες εποχές.

«Με ξέρετε και σας ξέρω καλά. Με τη βοήθεια του λαού θα κάνουμε την Κυριακή το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή» τόνισε εν μέσω του συνθήματος νάτος νάτος ο πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη κλείνει ένας αγώνας, μια πορεία τριών ετών. «Η Ελλάδα θα γίνει μπλε το βράδυ της Κυριακής. Το μπλε Όχι μόνο της παράταξης, αλλά της πατρίδας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα πρόσωπα των πολιτών που χαράχτηκαν στη μνήμη του αυτά τα τρία χρόνια και είπε πως η ελπίδα είναι πως κάτι προς το καλύτερο μπορεί να αλλάξει σ' αυτή τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης καταφέρθηκε εναντίον της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι ταπείνωσε τους Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ αρκούσαν να αποκαλεί όσους αντιδρούσαν φασίστες.

Είπε ότι αυτή η τριετής πορεία τον πείσμωσε και ότι η Θεσσαλονίκη είναι το γούρι του. Όπως στις εσωκομματικές εκλογές ήταν η τελευταία του συγκέντρωση στην πόλη, έτσι και τώρα. Αναφέρθηκε στις ιστορικές ομιλίες του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

«Η χώρα ζητά μεγάλη πολιτική αλλαγή. Γι αυτό την Κυριακή ψηφίζουμε όλοι τη ΝΔ. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη. Μάθαμε από τα λάθη μας, αλλά μάθαμε περισσότερο από τα λάθη των άλλων», σημείωσε.

«Η ΝΔ άλλαξε, μπολιάστηκε με νέες ιδέες και ανθρώπους. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί να ενώσω τους Έλληνες. Αποκάλεσε τους Θεσσαλονικείς "αδέλφια μου Μακεδόνες".

«Νιώθω κι εγώ Μακεδόνας όπως και όλοι οι Έλληνες μετά τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στη συμφωνία και στον κ. Τσίπρα προσωπικά. Από την αρχή η ΝΔ στάθηκε απέναντι σ αυτή τη συμφωνία. Έγινα δυσάρεστος ακόμη και στους ξένους γιατί βάλαμε πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Είπα όχι γιατί αυτό έπρεπε αυτό ήταν το καθήκον μου.

Τώρα καθήκον μου είναι να προστατεύσω τη βόρεια Ελλάδα γι αυτό έχουμε πρόγραμμα προστασίας και προβολής των μακεδονικών προϊόντων. Και κρατώ πάντα ενεργό το βέτο στην ΕΕ. Το ίδιο και για την Αλβανία. Θα υπερασπιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την εθνική μειονότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά στους παρόντες κ.κ. Μεϊμαράκη, Καραμανλή, Σαμαρά και Τζιτζικώστα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη συμφωνία αλήθειας και το οικονομικό του σχέδιο, με έμφαση και στην ασφάλεια των πολιτών και στην κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, στην Παιδεία, στο κράτος δικαίου, στην αλληλεγγύη, στη δημόσια υγεία, στους νέους.

Στις 26 ψηφίζουμε, στις 27 σελίδα γυρίζουμε είπε και τόνισε ότι το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή θα το κάνουμε όλοι μαζί την Κυριακή σημείωσε. Η ψήφος είναι βαριά, όπως και η ευθύνη κάθε ψηφοφόρου. Παίρνουμε θέση επιλέγουμε την αλήθεια ή το ψέμα την προκοπή ή την ταπείνωση, την ασφάλεια ή την ανασφάλεια. Οι χαλαρές ψήφοι που θα αποδειχτούν άσφαιρες δεν έχουν θέση, ούτε υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε το κυβερνητικό του πρόγραμμα και επικεντρώθηκε στα οικονομικά ζητήματα.

Χαρακτήρισε προσβολή για τους Θεσσαλονικείς το βαγόνι του μετρό.

Το σχέδιο για την οικονομία

Αναλύοντας το σχέδιό του για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε “η ΝΔ μαζί με την δραστική μείωση των φόρων, τις επενδύσεις, και τις νέες καλές δουλειές, δεσμεύεται να δίνει διπλάσιες ετήσιες αυξήσεις στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους από το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Και μάλιστα σε μόνιμη βάση και όχι την τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές”. Οι συνταξιούχοι θα στείλουν τον λογαριασμό στον ΣΥΡΙΖΑ Εκτενή αναφορά όμως έκανε και για τους συνταξιούχους, που όπως είπε “θα στείλουν την Κυριακή το λογαριασμό στον ΣΥΡΙΖΑ”. «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και περιέγραψε «τέσσερα μεγάλα μέτρα που θα τα αλλάξουν όλα στην οικονομία»:

1ον. Διατήρηση του αφορολόγητου. «Καταργούμε αμέσως τη μείωση που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ και στερεί από όλους μία ολόκληρη σύνταξη και έναν ολόκληρο μισθό κάθε χρόνο. Γιατί αυτοί που κατήργησαν το ΕΚΑΣ και παίρνουν 2.000 ευρώ από κάθε συνταξιούχο, δηλώνουν τώρα προστάτες του. Και οι ίδιοι, που με το αφορολόγητο καταργούν την 12η σύνταξη, βαφτίζουν τώρα ένα επίδομα ως δήθεν “13η σύνταξη”». «Αλλά κι αυτό το παραμύθι είχε κοντά ποδάρια: Μόλις οι συνταξιούχοι είδαν τα λεφτά που παίρνουν, κατάλαβαν το νέο ψέμα. Διαπίστωσαν πως τα κουτσουρεμένα αυτά ευρώ, δεν ήταν παρά ένα αντίδωρο για την εξαγορά της ψήφου τους. Την Κυριακή, λοιπόν, οι συνταξιούχοι θα στείλουν το δικό τους λογαριασμό στον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε.

2ον. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής μειώνεται από 22% σήμερα, στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Καθιερώνεται αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς. Και 2.000 ενίσχυση για κάθε νέο Ελληνόπουλο που θα γεννιέται. Γιατί για εμάς έχει μεγάλη αξία να στηρίζουμε την οικογένεια, να είμαστε δίπλα στα νέα ζευγάρια.

3ον. Ο φόρος των επιχειρήσεων θα πέσει από το 28% σήμερα στο 20%, μέσα σε δύο χρόνια. Και στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος. Και οι συντελεστές ΦΠΑ θα είναι 11% και 22% αντί για 13% και 24% σήμερα. Όμως οι επιχειρήσεις έχουν και αυτές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους. Και καλή επιχείρηση είναι αυτή που πληρώνει καλούς μισθούς.

4ον. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% οριζοντίως για όλους τους Έλληνες -και παντού στην χώρα. «Την Κυριακή, ύστερα από 4 και πλέον χρόνια, οι πολίτες παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Οι αντίπαλοί μας φωνάζουν «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Τους απαντώ, ότι εμείς δεν τελειώνουμε κανέναν -αρχίζουμε με όλους. Με τη φράση τέλος “αναλαμβάνω την ευθύνη να σας κοιτάξω στα μάτια” ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους Θεσσαλονικείς ζητώντας όπως είπε τη στήριξή τους για να βαδίσει μπροστά: “Ελάτε να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα. Στείλτε το μήνυμα παντού: έρχεται η νίκη από την Θεσσαλονίκη”.