Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
x

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ στην Αλεξανδρούπολη ως ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η άριστη διμερής συνεργασία.

Ελλάδα και Βουλγαρία μοιράζονται ένα «στέρεο κοινό παρελθόν και ένα ευοίωνο κοινό μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο της 4ης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ ως ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η άριστη διμερής συνεργασία. «Έχουμε αποφασίσει να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της ειρήνης και της ανάπτυξης στις χώρες μας, στα Βαλκάνια και σε όλη την ευρύτερη περιοχή» είπε, σημειώνοντας πως αυτό δηλώνει η κοινή διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση σε όλα τα επίπεδα από την ενέργεια, τις μεταφορές και το εμπόριο, μέχρι τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην ισχυρή επιχειρηματική παρουσία της Ελλάδας στη Βουλγαρία, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι είναι η έκτη επιχειρηματική δύναμη στη γειτονική χώρα.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αυτή η οικονομική παρουσία της Ελλάδας μπορεί να μεγεθυνθεί, καθώς η ελληνική οικονομία επενδύει στην εσωστρέφεια, αλλά και να αντιστοιχηθεί με περισσότερες βουλγαρικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Ανέφερε ακόμη πως 3,5 εκατομμύρια Βούλγαροι επισκέφθηκαν την Ελλάδα ενώ η χώρα μας είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός των γειτόνων μας και εκτίμησε πως τα περιθώρια προόδου είναι μεγάλα.

Στο πεδίο των μεταφορών είπε πως συζητήθηκε η βελτίωση της ελληνοβουλγαρικής επικοινωνίας με τη λειτουργία της σιδηροδρομικής διασυνοριακής κυκλοφορίας, αλλά και οι μεγάλοι οδικοί άξονες.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια επισήμανε ότι «προσβλέπουμε στην ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών». «Υπογράψαμε τον Οκτώβριο τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB» θύμισε, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και θα φροντίσει σε μηνιαία βάση να έχουν αυστηρή εποπτεία της προόδου, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ