Skip to main content

Αύξηση δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Επιβράβευση όσων φορολογούμενων αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους - Θα έχουν έκπτωση 2% - Επίθεση στον Τσίπρα και για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Τέσσερα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανάμεσά τους η αύξηση του αριθμού των δόσεων για φόρο και ΕΝΦΙΑ και η επιβράβευση με έκπτωση όσων αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι:

- Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓAΣIΑ ενισχύεται με άλλα 200 εκατ ευρώ και μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει έως το 60% των εργοδοτικών εισφορών . Αν χρειαστεί θα επεκταθεί για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Άκουσα τους φορείς και πείστηκα ότι το αίτημα τους να καλύψει το κράτος τις εισφορές είναι δίκαιο.

- Ερχόμαστε όμως να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οι οφειλές Μαρτίου έως Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου και μάλιστα από το 2021.

-Σήμερα ανακοινώνω ότι αποφασίσαμε με ΥΠΟΙΚ να αυξήσουμε αριθμό δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να αποπληρώσουν σε 8 αντί 3 δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί 6 και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί 5.

-4ο: επανερχόμαστε σε λογική επιβράβευσης φορολογούμενων όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους θα έχουν έκπτωση 2%. Στόχος να πληρώνουν λιγότερο φόρο όλοι αλλά να εξασφαλιστεί η ροή των δημόσιων ταμείων.

Επίθεση στον Τσίπρα: Εμφανίζεστε υπέρμαχος εκείνων που διαλύσατε

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για όσα υποστήριξε αναπτύσσοντάς την ερώτησή του για την οικονομία ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απάντησή του σχολιάζοντας ότι «κ. Τσίπρα μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησε στην ψυχολογική σας διάθεση γιατί δεν σας υποδέχθηκαν μουσαμάδες στο μετρό αλλά ένα πραγματικό εργοτάξιο».

«Δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημα: αν πήγαιναν τόσο καλά τα πράγματα χάσατε τις εκλογές τον Ιούλιο με 10 μονάδες;» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνετε απεγνωσμένη προσπάθεια να εμφανιστείτε ως υπέρμαχος εκείνων που διαλύσατε με τις πολιτικές σας. Τώρα ανακαλύψατε τους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη που την υπερφορολογήσατε» σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που πήγε το ΦΠΑ στο 24% από το 13% και τώρα πλειοδοτείτε λέγοντας για ΦΠΑ στο 6%».

Οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης από το πώς οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας γιατί αυτές εξακολουθούν να μας δανείζουν για να εξυπηρετούμε το χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε».

«Με 3,9% βγήκατε εσείς στις αγορές 12 Μαρτίου 2019 και η Ελληνική δημοκρατία δανείστηκε με 1,57% σε συνθήκες πανδημίας» υπενθύμισε για το δεκαετές ομόλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι «το Eurogroup μας μας λέει ότι τα καταφέρατε καλά και στην διαχείριση της πανδημίας πράγμα που κάναμε ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, μας συγχαίρει για την έκταση της οικονομικής αντίδρασης των μέτρων που έχουμε λάβει».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης από το πώς οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας γιατί αυτές εξακολουθούν να μας δανείζουν για να εξυπηρετούμε το χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε».

«Με 3,9% βγήκατε εσείς στις αγορές 12 Μαρτίου 2019 και η Ελληνική δημοκρατία δανείστηκε με 1,57% σε συνθήκες πανδημίας» υπενθύμισε για το δεκαετές ομόλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι «το Eurogroup μας μας λέει ότι τα καταφέρατε καλά και στην διαχείριση της πανδημίας πράγμα που κάναμε ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, μας συγχαίρει για την έκταση της οικονομικής αντίδρασης των μέτρων που έχουμε λάβει».

Απευθυνόμενος ξανά στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός του είπε, μάλιστα, ότι «εσείς μας λέτε ότι πρέπει να είμαστε πιο γαλαντόμοι και να επιδιώξουμε σύγκρουση με την Ευρώπη. Όμως η αξιοπιστία που εξασφαλίσαμε αντανακλάται στο ποσοστό που εξασφαλίσαμε από το πακέτο στήριξης της ΕΕ από το 2021 και μετά».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός απαντώντας στα περί ύφεσης που μιλά ο κ. Τσίπρας «η περιβόητη ύφεση δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη. 1% αναπτύχθηκε η οικονομία το 4ο τρίμηνο 2019 και το πρώτο τετράμηνο 2020 ώς δια μαγείας και κόντρα στις προβλέψεις σας η οικονομία συρρικνώθηκε στο 0,9% όταν ο μέσος όρος Ευρώπης συρρίκνωσης ήταν 3,6%. Πετύχαμε τέσσερις φορές μικρότερη ύφεση και εσείς μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκης».

«Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει στο 2020 με αναπτυξιακή ορμή. Η απόδοση οικονομίας του 2020 ήταν πολύ καλύτερη από την ευρωζώνη και ως προς τον Μάρτιο του 2020 χτυπήθηκε λιγότερο από την ευρωζώνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σπεύδουν σήμερα οι οίκοι να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους βλέποντας ότι τα καταφέρνουμε καλά όχι μόνο στην αντιμετώπιση πανδημίας άλλα και περιορισμό οικονομικών επιπτώσεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «κάποια στιγμή καλό θα ήταν να κάνουμε συνολικό απολογισμό τώρα που έχουμε στοιχεία τι έγινε στην δική σας 4ετία. Να δούμε απολογιστικά τι έγινε από το 2015 έως το 2018. Ποιος ήταν ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης; Ποιος ήταν; 0,7% όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 2,3% , ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη και έρχεστε και πολυδιαφημίζετε τις δικές σας επιδόσεις. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και έχουν κριθεί».

Τι έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση

Κάνοντας απολογισμό των δράσεων της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «με το ξέσπασμα της κρίσης θωρακίσαμε με 280 εκατ. το ΕΣΥ, δώσαμε έκτακτο επίδομα 90 εκατ. στο προσωπικό υγειονομικό, αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε προσλήψεις ιατρών νοσηλευτών, διπλασιάσαμε κλίνες ΜΕΘ ξεπερνώντας 1.000 και δρομολογήσαμε σχέδιο για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ εσείς που διαφημίζατε το δήθεν ενδιαφέρον σας για το ΕΣΥ μας παραδώσατε 565.

Συνεχίζοντας τον απολογισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «850.000 επιχειρήσεις , 2 εκατ εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ και 600 ευρώ σε επιστήμονες. Το κράτος κάλυψε εισφορές, προχώρησε σε επιδότηση ενοικίου, μετατέθηκε η πληρωμή υποχρεώσεων, παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας,».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «δόθηκαν 7 δις. ευρώ από ταμείο εγγυοδοσίας προς επιχειρήσεις με 80% εγγυήσεις δημόσιου ενώ το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ έδωσε δυνατότητα σε τράπεζες να βάλουν κριτήρια και η αλήθεια είναι ότι ήταν αρκετά αυστηρές. Όμως το ΤΕΠΙΧ 2 έτρεξε πιο γρήγορα. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που οι τράπεζες θα ανταποκριθούν και περιμένω να μην ζητήσουν τον ίδιο βαθμό εγγυήσεων καθώς εγγυάται το κράτος».

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι πρόγραμμα από το οποίο σήμερα έχουν ωφεληθεί πάνω από 50.000 επιχειρήσεις και το πρόγραμμα θα ενισχυθεί ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και παρουσίασε παραδείγματα επιχειρήσεων «που είδαν με ταχύτητα στήριξη. Επιχείρηση με επιπλωμένα δωμάτια πήρε 6.500 ευρώ. Εταιρεία στις Κυκλάδες 60.000 ευρώ. Χρωμάτων στην Θεσσαλονίκη εισέπραξε 75.000λ ευρώ. Είναι σημαντικά ποσά αυτά για πολλές επιχειρήσεις. Η δεύτερη φάση θα ενισχύει ακόμα περισσότερο επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη».