Skip to main content

Μητσοτάκης: Ό,τι είχα να πω στον Ερντογάν του το είπα κατά πρόσωπο (video)

Στο βίντεο ακούγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λέει «σηκώθηκα πάνω και του είπα ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο».

Λίγη ώρα μετά την απάντηση που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν, στην Πράγα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το διάλογο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Δημοσιογράφος κατέγραψε τη συνομιλία του πρωθυπουργού και την ανέβασε στο twitter. Στο βίντεο ακούγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λέει «Σηκώθηκα πάνω και του είπα ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο».

Μητσοτάκης: Οι ηγέτες κατάλαβαν χθες ποιος είναι αυτός που προκαλεί

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής σχολίασε τη χθεσινή στάση του Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα διημείφθησαν στο δείπνο των ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά όμως πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται. Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική.

Δηλώνω, όμως, για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα πως έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία μέσα από αυτόν τον διάλογο, ο οποίος έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες, να αντιληφθούν και ενδεχομένως συνάδελφοί μου οι οποίοι δεν έχουν βαθιά γνώση των ζητημάτων αυτών, ποιος είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιος είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς ποτέ όμως να κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Επαναλαμβάνουμε: Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση. Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».