Skip to main content

Μητσοτάκης: Ποιος τρέμει κ. Τσίπρα την ετυμηγορία του λαού;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της λήψης απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χρειάζεται ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις. Το Σύνταγμα προβλέπει πως πρέπει να υπάρχει ομαλή πολιτική ατμόσφαιρα, η χώρα όμως έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο».

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πλήξει τους αντιπάλους της, ο κ. Τσίπρας εισήλθε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η συζήτηση για την Αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δύο μήνες».

Παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν υπάρχει κομματική πειθαρχεία. «Θέλω να δω αν θα υπάρχουν βουλευτές που θα ξεφύγουν από τη δική σας γραμμή», διερωτήθηκε.

«Το 2006 η διαδικασία της Αναθεώρησης είχε ξεκινήσει με προσδοκίες, ωστόσο, ήταν αδιάφορη. Το ΠΑΣΟΚ είχε υπαναχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε το ίδιο λάθος», ανέφερε.

«Είχα πει ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο Σύνταγμα, όταν έγινα πρόεδρος της Ν.Δ. και 43 χρόνια μετά το Σύνταγμα του 1975, χρειάζεται μια τολμηρή επαναξιολόγησή του. Επαναλαμβάνω την πρόταση. Αυτή η Βουλή να ψηφίσει όσο μεγαλύτερο αριθμό άρθρων γίνεται, προκειμένου να γίνει μια μεγάλη συζήτηση και να τεθεί στην κρίση της επόμενης βουλής και η οποία θα κρίνει τον αριθμό των αναθεωρητέων άρθρων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε πως με αυτή την πρόταση δίνεται η δυνατότητα «να ψηφίσουν οι πολίτες και τον δρόμο που θα ακολουθήσει το νέο Σύνταγμα. «Τι ποιο δημοκρατικό να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το περιεχόμενο της Αναθεώρησης. Ποιος τρέμει κ. Τσίπρα την ετυμηγορία το ελληνικού λαού;», επεσήμανε.

«Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική Αναθεώρηση κ. Τσίπρα, θέλετε να μεταθέσετε τη συζήτηση, από τη διάλυση της μεσαίας τάξης, από τα μνημονιακά μέτρα που ψηφίσατε, από τις εθνικές ήττες στην εξωτερική πολιτική με κυριότερο παράδειγμα το Σκοπιανό», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρότασή του, δεν αναφέρεται καθόλου «στα άρθρα της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Ανάπτυξης, της Δικαιοσύνης και της Δημοσιονομικής Σταθερότητας».