Skip to main content

Μητσοτάκης σε διευθυντή ΠΟΥ Ευρώπης:Ηθική υποχρέωση να πείσουμε για την ανάγκη εμβολιασμού

Συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας, οι ρυθμοί εμβολιασμού, οι πολιτικές υγείας και η δραστηριότητα του νέου γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα.

«Φαίνεται ότι ο κορωνοϊός έχει την ικανότητα να μας εκπλήσσει συνεχώς. Όπως γνωρίζετε, έχουμε κινηθεί δυναμικά ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, οι ρυθμοί εμβολιασμού, οι πολιτικές υγείας και η δραστηριότητα του νέου Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα.

«Κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, περιλαμβανομένου του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις με τις οποίες καλωσόρισε τον κ. Κλούγκε.

Και πρόσθεσε: «Χθες στη Βουλή εξήγησα το σκεπτικό μου: όταν εξετάζουμε όλα τα δεδομένα είναι απολύτως σαφές ότι αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται από τον ιό δυσανάλογα πολύ. Κι έχουμε 500.000 Έλληνες άνω των 60 που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν».

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το μέτρα έχουμε διαπιστώσει σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό από μέλη αυτής της ηλικιακής ομάδας. Είμαστε επίσης πρωτοπόροι στην Ευρώπη, πιστεύω, στο να ανοίξουμε τις γραμμές εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση, για όλους τους πολίτες. Και ενθαρρύνουμε την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης,τέσσερις αντί για έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κλούγκε τόνισε: «Θυμάμαι πολύ καλά την προηγούμενη συζήτηση που είχαμε και είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έγιναν κινήσεις υπό την προσωπική σας ηγεσία, για την ανάσχεση αυτού του κύματος της πανδημίας. Έχετε ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, πολύ σωστά διαρθρωμένο. Όπως αναφέρατε κι εσείς, βρίσκεστε στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ενισχυτικές δόσεις. Πρόκειται για έναν από τους πέντε βασικούς σταθεροποιητές, όχι μόνο για την προστασία της υγείας, για να αποτραπεί η κατάρρευση των νοσοκομείων, αλλά και για την προστασία της οικονομίας, κάτι που πραγματικά πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη».

«Είδα ότι, υπό την ηγεσία σας, ο αριθμός των πολιτών 60 ετών και άνω (που προγραμματίζουν ραντεβού) ανά ημέρα δεκαπλασιάστηκε. Αν αντιλήφθηκα σωστά από αυτό που μου είπε ο Υπουργός, ο κ. Πλεύρης, πήγαν από 2.000 σε 20.000. Άρα τα μέτρα αποδίδουν. Και, ασφαλώς, εντός του νομικού και κοινωνικού πλαισίου, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Επιδεικνύετε ταυτόχρονα τεράστια αλληλεγγύη προς άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, τη Γκαμπόν, τη Ρουάντα και άλλες. Εκ μέρους του ΠΟΥ, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση επειδή κάνατε αυτό που συνιστά ο ΠΟΥ. Κάνετε όλες τις ενέργειες: Χορηγείτε ενισχυτικές δόσεις αλλά επίσης διασφαλίζετε με αλληλεγγύη ότι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες λαμβάνουν εμβόλια».