Skip to main content

Μητσοτάκης: Σε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη

Η Ελλάδα εφαρμόζει σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μεσολάβησαν πολλά από όταν συναντηθήκαμε πριν από 7 μήνες. Πολλά άλλαξαν στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας, όμως όπως φαίνεται οι πρωτοβουλίες που τότε είχαν δρομολογηθεί ακολούθησαν τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Τότε ήταν στην αρχική φάση προετοιμασίας του. Σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας» είπε ο πρωθυπουργός, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το αέριο θα υγροποιείται και θα συναντά το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί θα διοχετεύεται στα τέλη 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σημερινή ημέρα είναι παράδειγμα πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη

«Παρά την πολυπλοκότητα και αναστάτωση από την πανδημία (σ.σ. το έργο) ενεργοποιείται χωρίς καθυστέρηση. Μιλάμε για ένα κρίκο ευρύτερης αλυσίδας» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Το αέριο θα φτάνει έτσι μέσω της Βουλγαρίας σε έναν ακόμα κοινό μας φίλο, τη Ρουμανία. Περιττεύει να τονίσω τα οφέλη απεξάρτησης από πιο ρυπαρές και ακριβές μορφές ενέργειας.

Η Ελλάδα εφαρμόζει σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028. Η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «Τα οφέλη είναι και γεωπολιτικά. Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της. Θα τονώσει, η επένδυση αυτή, και τη δυναμική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου μεταξύ των λαών μας. Σήμερα είναι παράδειγμα πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη».

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ξαναβρισκόμαστε, αγαπητέ Μπόϊκο, στην Αθήνα, επτά μήνες μετά την τελευταία μας εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη. Από τότε, βέβαια, μεσολάβησαν πολλά, πολλά άλλαξαν στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Όμως -όπως φαίνεται και από τις σημερινές εξελίξεις- οι πρωτοβουλίες οι οποίες τότε είχαν δρομολογηθεί ακολούθησαν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαμε θέσει. Και τότε ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ήταν ακόμα στην αρχική φάση της προετοιμασίας του.

Σήμερα, με την επισημοποίηση της συμμετοχής της Bulgartransgaz στο έργο και με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση. Με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε έναν ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας. Ο υπεράκτιος αυτός θαλάσσιος σταθμός των 170.000 κυβικών μέτρων θα εγκατασταθεί 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης. Στις εγκαταστάσεις του το αέριο, το οποίο θα φτάνει σε υγρή μορφή, θα αεριοποιείται ξανά. Και μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού 24 χιλιομέτρων θα συναντά το εθνικό δίκτυο του φυσικού αερίου. Και από εκεί, μέσω μιας σειράς νέων διασυνδέσεων, θα διοχετεύεται -στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023- προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, αλλά όπως βλέπετε και από αυτόν τον πολύ διαφωτιστικό χάρτη προς ολόκληρη τη Νοτιοανατολική αλλά και την Κεντρική Ευρώπη.

Τις άρτιες τεχνικές προδιαγραφές αυτού του πρωτοποριακού έργου στα Βαλκάνια συναγωνίζεται το ύψος της επένδυσης: Έχει προϋπολογιστεί στα σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ, 383 εκατομμύρια για την ακρίβεια. Κύριο φορέα την εταιρία Gastrade, η οποία έχει πια μετόχους από σήμερα εκτός από τη ΔΕΠΑ και την Bulgartransgaz. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια διακρατική σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με αποτελέσματα τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα εθνικά σύνορα. Και είναι αλήθεια ότι το εγχείρημα αυτό απαίτησε την εμπλοκή πολλών Υπουργείων και Δημόσιων Υπηρεσιών. Και όμως, παρά την πολυπλοκότητα, παρά την αναστάτωση από την πανδημία, ενεργοποιείται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Και ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας. Μαζί με τον αναβαθμισμένο σταθμό της Ρεβυθούσας, την υπό μελέτη Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νοτίου Καβάλας, τον ΤΑP, εγκαθιστά τους πρώτους συνδέσμους του λεγόμενου Κάθετου    Ενεργειακού Διαδρόμου. Έτσι, μαζί με τον IGB, τον αγωγό Ελλάδος-Βουλγαρίας, αλλά και τη διασύνδεση Νέας Σάντας-Maritsa East στην ηλεκτρική ενέργεια, ενισχύει τη διμερή, αλλά και τη βαλκανική συνεργασία, της δίνει μια σφραγίδα ευρωπαϊκή.

Και ειδικότερα, φυσικά, για το έργο του ΙGB, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές με το φίλο Μπόϊκο, ο νέος πλωτός σταθμός και αγωγός είναι αποφασιστικής σημασίας. Γιατί εξασφαλίζει την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, προφανώς και την οικονομική του βιωσιμότητα. Και η πρόσφατη κύρωση της σχετικής συμφωνίας από το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο, φίλε Μπόϊκο, ανοίγει προφανώς και το δρόμο για τη γρήγορη κατασκευή του. Το αέριο θα φτάνει, έτσι, μέσω της Βουλγαρίας, σε έναν ακόμα κοινό μας φίλο, την Ρουμανία. Με άλλα λόγια, η καθαρή και φθηνή ενέργεια την οποία εξασφαλίζει το φυσικό αέριο, απλώνεται σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο.

Περιττεύει, πιστεύω, να τονίσω τα οφέλη της απεξάρτησης από τις πιο ρυπαρές και ακριβές μορφές ενέργειας. Θέλω να θυμίσω μόνο ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για την οριστική της απομάκρυνση από το λιγνίτη, το αργότερο μέχρι το 2028, και την ευρύτατη αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι εθνικές πολιτικές, όμως, πρέπει να πλαισιώνονται από ανάλογες διακρατικές συμπράξεις. Και είμαι βέβαιος ότι η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και της ενέργειας συνολικά.

Τα οφέλη είναι προφανώς και γεωπολιτικά: Με το νέο άξονα επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση των οδεύσεων φυσικού αερίου όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη η οποία δεν θα έχει, πλέον, μία και μόνη πηγή ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα, ως ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, και προφανώς θα πολλαπλασιάσει και την προσέλευση ποντοπόρων πλοίων στο λιμάνι της.
 
Θέλω να επισημάνω στο σημείο αυτό και την πρωτοκαθεδρία της ελληνόκτητης ναυτιλίας ως προς την κατοχή ποσοστού άνω του 16% στην κατηγορία των LNG δεξαμενοπλοίων. Θα τονώσει η επένδυση αυτή, ασφαλώς και τη δυναμική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Και όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα. Αλλά και τα οφέλη όταν πολλαπλασιάζονται, διαχέονται και στους γείτονές μας. Η Αλεξανδρούπολη με την επένδυση αυτή ανοίγει τις πύλες της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο από πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν εκφράσει ένα στρατηγικό ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού.
   
Αγαπητέ Μπόϊκο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια του, με το νέο πλωτό σταθμό και με το νέο αγωγό μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου και ευημερίας για τις χώρες μας και για τους λαούς τους. Κάποτε το λιμάνι αυτό ήταν το αντικείμενο πολέμων σε περασμένους αιώνες. Σήμερα είναι παράδειγμα του πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη και την οικονομική συνεργασία προς όφελος όχι μόνο των δύο λαών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Και πάλι συγχαρητήρια για την απόφασή σας να συμμετέχετε σε αυτό το επενδυτικό σχήμα και προσβλέπω πολύ σύντομα να οριστικοποιήσουμε και να βρεθούμε και στα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης αυτής, όταν με το καλό θα έχει ολοκληρωθεί».

Μπορίσοφ: Ελλάδα και Βουλγαρία παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ στον σύντομο χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει.

«Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές, με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Επισήμανε ακόμη ότι σήμερα οι δυο χώρες βρίσκονται σε αυτή τη θέση ώστε να κάνουν πράξη το όραμα του κοντινού παρελθόντος και πρόσθεσε ότι δεν έγινε μόνο γεφυροποίηση πηγών ενέργειας αλλά οι δυο χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία έγιναν βασικοί κόμβοι και παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της. Σημείωσε ότι η κατασκευή των έργων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία των χωρών της περιοχής και επισήμανε ότι εάν δει κανείς τον χάρτη του έργου, θα αντιληφθεί ότι αλλάξανε οι ροές του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβη μέσα από αντιδράσεις αφού αντιμετωπίστηκαν αντιπαραθέσεις με δυνάμεις και οικονομικούς φορείς, «και φτάσαμε σε λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και τους επενδυτές και τους εταίρους. Έτσι θα προμηθευόμαστε φυσικό αέριο απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Όλες αυτές οι ροές θα είναι εφικτές με αυτή την επένδυση σε αυτό το έργο» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ που έκλεισε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τους εργαζόμενους «που δεν το έβαλαν κάτω με την πανδημία του κορονοϊού και έφεραν τα πράγματα εδώ που τα έφεραν».

Με το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Βούλγαρου πρωθυπουργού και των δύο αντιπροσωπειών.