Skip to main content

Μητσοτάκης σε φορείς: Θα τηρήσω τις δεσμεύσεις μου για οικονομία-φόρους στο ακέραιο

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς. Τι ανέφεραν ΟΕΕ, ΤΕΕ/ΤΚΜ και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επιστημονικούς φορείς. Η σύσκεψη έγινε σε κλίμα ικανοποίησης για την πορεία των θεσμικών ζητημάτων, αλλά και προβληματισμού για τη συνέχεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο οικονομικό, επικράτησαν οι φοροελαφρύνσεις, με τον πρωθυπουργό πάντως να παραπέμπει στις ανακοινώσεις του στα εγκαίνια της ΔΕΘ για συγκεκριμένα μέτρα.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης με φορείς: Το logistics center του Γκόνου, τα Μακεδονικά Προϊόντα το ενεργειακό

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για το 2023, που περιμένει η επιχειρηματική κοινότητα, όπως η προκαταβολή φόρου, ο μειωμένος ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, η μείωση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις κ.ά.

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν η πάγια περί σεβασμού του δημοσιονομικού χώρου, πλην όμως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του σχετικά με την οικονομία και τις μειώσεις φόρων τηρούνται και θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Ικανοποίηση από τη σύσκεψη δήλωσε και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα πλέον είναι η υλοποίηση του νέου νόμου – πλαίσιο και το ΑΠΘ κινείται σε τρεις άξονες:

1. Βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

2. Ψηφιακός μετασχηματισμός.

3. Εξωστρέφεια.

Μάλιστα ο πρύτανης σημείωσε ότι οι δείκτες είναι καλοί, το πρόσημο στην ανώτατη εκπαίδευση θετικό και το ΑΠΘ είχε έσοδα από ερευνητικά έργα ύψους 65 εκ. ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν και 15 spin off εταιρίες, που αποτελούν, όπως είπε, την καλύτερη απάντηση σε όσους φοβούνται ή δεν επιθυμούν τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Στο ΥΜΑΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιοι συμμετέχουν στις συσκέψεις (φωτο+vid)

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργος Τσακούμης, εξέφρασε τον προβληματισμό του τεχνικού κόσμου για το αυξημένο ενεργειακό κόστος και για τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών κατασκευών, ενώ σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι προχωρούν με ικανοποιητικούς πλέον ρυθμούς.