Skip to main content

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές για να δω τον πανικό σας

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε τους 287 μήνες είναι επειδή έχει εγγυηθεί σταθερότητα και πολιτική συνέχεια

«Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Διαβάστε: Παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές ζήτησε από τη Βουλή ο Τσίπρας - «Δυστυχώς επτωχεύσατε»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα.

«Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε:

«Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».

«Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας υπο τις έντονες επιφημίες της ΚΟ του πέρασε τον Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές» σχολίασε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Αν υπάρχει ένας πολιτικός στην χώρα που σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ».

«Αυτούς τους μήνες υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξω εκλογές, με βεβαιότητα ότι θα μας οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα από το αποτέλεσμα του Ιουλίου 2019. Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά της κυβέρνησης ήταν στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα. Δεν το έκανα, γιατί δεν είμαστε το ίδιο κ. Τσίπρα. Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης στις ανάγκες της χώρας. Και προς μια προσέγγιση που επιμένει να βλέπει την κοινωνία υπο το πρίσμα των σκοπιμοτήτων. Εσείς κ. Τσίπρα ήσασταν αυτός που το 2015, στην περίφημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είχατε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνετε εκλογές και τις προκηρύξατε αμέσως μετά. Και μετά λέτε ότι εγώ είμαι ψεύτης. Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακουστεί στην αίθουσα αυτή. Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα σήμερα εκλογές, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σήμερα», υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Όμως ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε τους 287 μήνες είναι ότι έχουμε εγγυηθεί εντός και εκτός Ελλάδος την σταθερότητα και πολιτική συνέχεια. Και αυτό μας επιτρέπει να δεχόμαστε επενδύσεις, να διεκδικούμε από τους ευρωπαίκούς θεσμούς ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή την σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα το κάνω. Δεν μπορώ να μην επισημάνω μια αντίφαση. Από την μια η καταστροφική εικόνα για την πανδημία και την επέλαση της «Ομικρον» και της επιλογής σας να ζητήσετε σήμερα εκλογές, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει παρέλθει. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε την στρατηγική σας και να κάνετε κάτι που δεν είναι σπουδαίο; Ολες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητούν, αλλά αυτές προκηρύσσονται, όταν το επιλέγουν οι κυβερνήσεις».

Με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε κάποια σχέση; 

«Εχω εξήγηση γιατί ζητήσατε σήμερα εκλογές. Το κάνατε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε 3ο κόμμα. Η αιτία είναι δίπλα σας και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν φόβο. Θα μείνετε μάλλον λιγότεροι μετά τις εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω πει πολλές φορές. Δεν αλλάζει η προσέγγισή μου στα ζητήματα θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας. Βρήκα ενδιαφέρον και τολμώ να πω προβληματικό μια αναφορά σας στο τέλος ομιλίας σας. Σε κλίμα φόρτισης είπατε ότι «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση ενόχων και να κάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα» Αναρωτιέμαι. Με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε κάποια σχέση; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Είστε για μια ακόμα φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» συμπλήρωσε.

«Όσοι μιλούσαν για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν»

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η έγκρισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης. Θα αποφύγω να αναφερθώ σε πολιτικές αντιδικίες της επικαιρότητας. Θα απαντήσω στις νέες αθλιότητες του κ. Τσίπρα».

«Θα μιλήσουμε εδώ πρωτίστως στους πολίτες για το τι πετύχαμε και τι μπορούμε να πετύχουμε. Ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 4% και στο 9μηνο καταγράφηκε μεγέθυνση κατά 9,3%. Η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για 6,9% θα αποδειχθεί συντηρητική», ανέφερε.

«Όσοι μιλούσαν πέρυσι για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν. Όσοι έλεγαν όπως ο κ. Τσίπρας ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η μεγάλη ανάπτυξη διαψεύστηκαν και μαζί σας κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της κ. Τσίπρα αλλά προς τα επάνω όχι προς τα κάτω».

«Δικαιώθηκε η πολιτική να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ χωρών Νότου στην οικονομική άμυνα και πρόοδο. Παρά τις απώλειες που έχουμε είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, κάτι που όπως σημείωσε δεν έγινε στην Ισπανία.

«Αυτές είναι οι πορείες των 2 οικονομιών. Στην μια κυβερνά ένα κεντροδεξιό κόμμα και στην άλλη κυβερνά η κεντροαριστερά. Στην Ελλάδα καλύψαμε όλες τις απώλειες της πανδημίας η Ισπανία υπολείπεται ακόμα 5 μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα ανεργίας κ. Τσίπρα. Η Ισπανία ξεκίνησε με ανεργία 14% και εμείς πάνω από 16%. Σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία. Αυτές οι συγκρίσεις δείχνουν ότι το πώς δαπανά πόρους έχει σημασία. Δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησής μας να στηρίξουμε όλες τις θέσεις εργασίας όλων των επιχειρήσεων. «Αυτές οι αλλαγές μπορεί να θολώνονται μέσα στην πανδημία όμως είναι καταλυτικές. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές μας πολιτικές».

«Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ και χαμηλότερο ΦΠΑ»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού. «Όπως κ πέρυσι έτσι και φέτος και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερο ΦΠΑ. Συνολικά έγιναν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Για να μην λέτε κύριοι της αντιπολίτευσης ότι εμείς ντιλάρουμε δήθεν με κάποιους λίγους. Το μόνο ντιλ που κάνουμε είναι με την κοινωνία. Σε αυτούς απολογούμαστε και αυτοί θα μας κρίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα Χριστούγεννα θα βρουν πιο ευαλωτους συμπολιτες μας με διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα και έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία», σημείωσε.

«Είναι απόδειξη ότι η πολιτεία στο πλαίσιο δυνατοτήτων πρώτα και πάνω απ όλα μεριμνά για ασθενέστερους. Η μάχη με τις ανισότητες έχει δρόμο. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα που έρχονται να είναι περισσότερα. Στόχος μας να αυξάνεται το εισόδημα. Δίκαιο μερίδιο στην ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς να μένει κανείς πίσω. Αυτό πάντα θα το πιστεύω και η μεγάλη παράταξη της ΝΔ πάντα αυτή την πολιτική θα υπηρετεί».