Skip to main content

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ναι, πήγε στο ίσως και μετά στο όχι.

Προσωπική αναφορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την ψήφιση για την κύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Συγκεκριμένα κάλεσε τον ίδιο και τους βουλευτές του να αναθεωρήσουν τη στάση τους για καταψήφιση της συμφωνίας.  

«Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο, μην μας πείτε πάλι ότι θέλατε αλλά δεν προκάνατε και μην οχυρωθείτε πίσω από το αμήχανο παρόν που ψηφίσατε στην συμφωνία με τα ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναρωτήθηκε τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ναι, πήγε στο ίσως και μετά στο όχι και εμφανίστηκε στην Βουλή ως εθνική εξαίρεση. Αναφερόμενος στους δυο λόγους που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μια εθνική συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν και πως ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Για την δέσμευση αμυντικής συνδρομής ανεξάρτητα από τρόπο ή αφορμή είπε ότι η αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι σαφής. Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, είπε ακόμα απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μηδενίζει πλεονεκτήματα που αποκτά η χώρα για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά μια ισχυρή σύμμαχος βρίσκεται δίπλα στην πατρίδα μας εν όπλοις. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, είναι κρίμα, πρόσθεσε.