Skip to main content

Μητσοτάκης στο υπουργικό για Τουρκία: Απέναντι τους όλη η Ευρώπη και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις και πως η Ελλάδα έχει τη συμπαράσταση των συμμάχων μας

Σε εξέλιξη είναι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τη ΔΕΘ και την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ. Το μήνυμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ τόσο με τις κόκκινες γραμμές της όσο και με τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό και η Τουρκία δεν μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη».

Και συνέχισε: «Με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση μένουμε στις καθαρές θέσεις και έχουμε την επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων και τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, τόνισε. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντι τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη αλλά και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα είχε την ευκαιρία στη Νέα Υόρκη να τοποθετηθεί συνολικά σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις και ο ορίζοντας για τους επόμενους μήνες είναι πλέον καθαρός.

Μίλησε για θέματα που συνυπάρχουν και αλληλοεπηρεάζονται. Τον πόλεμο στην Ουκρανία και την χρήση ενέργειας αλλά και της ασφάλειας και της ίδιας της δημοκρατίας.

«Αυτό είναι μια απόδειξη της επιρροής που έχει πλέον η παγκόσμια αβεβαιότητα στις οικονομίες και τις κοινωνίες όλων των κρατών αλλά και η σημασία που αποκτούν οι συλλογικές απαντήσεις απέναντι σε υπερεθνικά προβλήματα», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να καλύψει το κύμα ακρίβειας το οποίο διαπερνά τα σύνορα και απαιτείται εκτός από τις εθνικές πολιτικές και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι «από την άλλη πλευρά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη σημαντική χωρίς να υπονομεύεται η οικονομία. Για την κυβέρνηση έχει σημασία η πολιτική σταθερότητα αλλά και η αξιοπιστία του κράτους. Η ελληνική κοινωνία εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει τη συνοχή και την ενότητα της κοινωνίας χωρίς να ναρκοθετεί την επόμενη μέρα», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό, αναγνωρίζεται από διεθνείς παρατηρητές αλλά και από τους Financial Times που μιλούν για οικονομικό θαύμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και ήδη δρομολογούνται όπως:

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Αύξηση στο στεγαστικό επίδομα
Μείωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης

«Αυτά», είπε, «είναι μέρος μόνο των παρεμβάσεων των 5,5 δις ευρώ που ανεβάζουν το ύψος των παρεμβάσεων στα 13,2 δις. Και από 01/01/2023 θα έχουμε την αύξηση των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους».

Μητσοτάκης στο υπουργικό για ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη για τις ενεργειακές ανατιμήσεις που συνδέεται με πιο έξυπνα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημείωσε ακόμα ότι είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στη μάχη κατά της ακρίβειας.

«Αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή πρόκληση δεν μπορεί να υπάρξει αν αυτή δεν είναι τολμηρή και χαίρομαι που η πρότασή μας για ένα συνολικό πλαφόν στην Ευρώπη γίνεται δεκτή», τόνισε ακόμα.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός συνολικά του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αυτό θα μας απασχολήσει εμφατικά στην Πράγα».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε: «Η διεθνής συνεργασία στη βάση των αρχών αναδεικνύεται σε προτεραιότητα απέναντι στη διεθνή αβεβαιότητα είναι κάτι που το τόνισα τον ΟΗΕ ότι μόνο το διεθνές δίκαιο θα μπορεί να εξακολουθεί τις σχέσεις των χωρών και μόνο αν αποκρουστεί ένα τετελεσμένο καταπάτησης των συνόρων δεν θα βρει επίδοξους μιμητές. Η Μόσχα συστηματικά και απροκάλυπτα μετατρέπει το φυσικό αέριο σε όπλο αέριο μόνο η απεξάρτηση από αυτό δεν θα φέρει αστάθεια στις χώρες».

Και συνέχισε: «Τίμημα που θα μας κοστίσει αλλά η ελευθερία η ανεξαρτησία και το δικαίωμα στην ευημερία είναι αδιαπραγμάτευτα. Θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες αλλά όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν τα όρια τους και έτσι βαδίζουμε και εμείς στο διεθνές περιβάλλον. Η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα, η ανεργία υποχωρεί σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γίνονται σημαντικές νέες επενδύσεις πράξη. Νομίζω το κατανοούν οι Έλληνες».