Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ:ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ

Την ελπίδα ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης με την επένδυση της Cosco εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πεπεισμένος ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, οι οποίες - όπως υπογράμμισε - «στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη φιλική συνεργασία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» θα αποφέρουν ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα στο μέλλον δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ελλάδα και Κίνα βρίσκονται σε φάση μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης και επιθυμούν να οικοδομήσουν ευημερούσες κοινωνίες και στενή συνεργασία με αμοιβαία οφέλη» ανέφερε.

Κάνοντας ειδική μνεία στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, χαρακτήρισε την Ελλάδα «λίκνο του δυτικού πολιτισμού» που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία, ενώ εστιάζοντας στη σημερινή εποχή τόνισε ότι είναι «μία όμορφη και σύγχρονη χώρα, όπου γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την αναπτυξη».

Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας είναι κυρίαρχη ναυτική δύναμη σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε «μεγάλη αντοχή και δούλεψε σκληρά για να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και την οικονομική του ανάπτυξη».

Κ. Μητσοτάκης: Άνοιξε δρόμος που θα γίνει λεωφόρος

Τη σπουδαιότητα της διμερούς συνεργασίας με την Κίνα σε όλους τους τομείς υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ενώ έδωσε έμφαση στη σπουδαιότητα των πολιτισμών των δύο χωρών συνολικά για την ανθρωπότητα.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι θερμότερες από ποτέ και η εμπιστοσύνης μας δεδομένη. Η συνεργασία ανοιχτή σε πολλούς νέους παραγωγικούς ορίζοντες. Οι λαοί μας φορείς σπουδαίων πολιτισμών, που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν τώρα ένα ρόλο σπάνιο και πολύτιμο. Να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και αρμονία στις ταραγμένες σχέσεις των καιρών μας. Να αντιπαραθέσουν τη σοφία τους στις εντάσεις» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε την εκτίμηση της Αθήνας για τη στήριξη της Κίνας όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση.

«Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Ανοίγουμε έναν δρόμο, που σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η συνεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά» υπογράμμισε.

«Ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης»

O πρωθυπουργός σημείωσε πως θα επισκεφθεί με τον πρόεδρο Σι τις εγκαταστάσεις της Cosco, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης, όπως τη χαρακτήρισε. «Ο στόχος μας είναι κοινός. Ο Πειραιάς να μην γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αλλά ίσως και της Ευρώπης» τόνισε, προσθέτοντας πως ενεργοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών η Ελλάδα γίνεται βασική πύλη, το σημείο εκκίνησης του σινο- ευρωπαϊκού δρόμου.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε την έλευση δύο κινεζικών τραπεζών στη χώρα, τόνισε ότι προσβλέπουμε σε αύξηση των Κινέζων τουριστών στη χώρα στους 500.000 έως το 2021, ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συμφωνίας για την προστασία των έξι ελληνικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων η φέτα, στην κινεζική αγορά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ