Skip to main content

Μητσοτάκης: Είμαστε στο τέλος της περιπέτειας - Ελάχιστοι οι αρνητές (vid)

Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό το Πάσχα δεν θα είναι όπως το προηγούμενο καθώς οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν.

Τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση, δήλωσε αναφερόμενος στην πανδημία κορωνοϊού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ανέφερε ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο. Τόνισε, δε, πως είναι δυσάρεστο αλλά απαραίτητο το Πάσχα στο σπίτι, ενώ στάθηκε στο ελεγχόμενο -όπως το χαρακτήρισε- άνοιγμα μετά το Πάσχα, τονίζοντας πως πέρα από τα εμβόλια, σύμμαχος είναι και ο καιρός.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε ήταν απαραίτητο να ληφθεί αυτή η απόφαση. «Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα» σημείωσε ενώ τόνισε πως «προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί».

Είπε επίσης ότι το φέτος γνωρίζουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε πέρσι για τον ιό. «Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού», εξήγησε. Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, είπε ότι είναι λάθος να βλέπει κανείς μόνο τα στατικά νούμερα, αλλά πρέπει να βλέπει και την τάση. Όπως είπε, μειώνεται ο δείκτης θετικότητας.

«Να χτιστεί ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού»

Ερωτηθείς για τα «κορωνοπάρτι», είπε ότι αποτελούν εξαίρεση, σημειώνοντας πως η πλειονότητα των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα. Ζήτησε, δε, να διοχετευτεί η ενέργεια των νέων στο να χτιστεί ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού. «Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία» τόνισε και είπε ότι «αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή».

«Έχουμε περάσει 14 μήνες σ’ αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο εξυπνη στους ελέγχους» τόνισε και προανήγγειλε ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι σε όσους επιχειρήσουν έξοδο το Πάσχα. «Μην έχετε αμφιβολια ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξοδους και θα επιβληθούν πρόστιμα» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε».
Περισσότερα εμβόλια Μάιο και Ιούνιο

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήθελε η χώρα να υπάρχουν περισσότερα εμβόλια από την Ε.Ε., αλλά τόνισε ότι από τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρχουν περισσότερα εμβόλια. Απηύθυνε, δε, νέα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι «είναι μια τραγωδία να μπορείς να αποφύγεις μια ασθένεια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις».

Όπως είπε, η πιθανότητα να πάθει κανείς κάτι από εμβόλιο είναι μικρότερη και από το να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, ενώ υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

«Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

Συζήτηση το φθινόπωρο για το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι από το φθινόπωρο θα πρέπει να συζητηθεί και με τα υπόλοιπα κόμματα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών κάποιων κατηγοριών εργαζομένων που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή». Αναφέρθηκε, δε, στο εμβόλιο της γρίπης, αλλά και σε αυτό κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι ίσως χρειαστεί ένα συμπληρωματικό εμβόλιο, εφόσον η Covid-19 γίνει ενδημική ασθένεια.

Πάντως, τόνισε ότι δεν επιτρέπεται απόλυση αν ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, ερωτηθείς αν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε εργαζομένους, για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού.

«Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων – ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε. «Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυστηρά προσδιορισμένο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ατομική πράξη υπευθυνότητας το εμβόλιο και το self-test»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ατομική πράξη υπευθυνότητας τόσο το εμβόλιο, όσο και το self-test. «Περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι ατομική πράξη υπευθυνότητας», συνέχισε και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί κεντρικά, σε χαμηλή τιμή, self-test τώρα που τα χρειάζεται.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ειδικοί γνωμοδοτούν και η κυβέρνηση αποφασίζει. Όπως τόνισε, «95 στις 100 φορές έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις εισηγήσεις των ειδικών». Είπε, για παράδειγμα, ότι τον Ιανουάριο, ήταν απόφαση της κυβέρνησης το αυστηρό lockdown. Ζήτησε, δε, «να μην κρεμιούνται στα μανταλάκια» τα μέλη της επιτροπής, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της.

Για τους αρνητές

Αναφερόμενος στους αρνητές, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «είναι ελάχιστοι και είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Για τα self tests υπήρχε καχυποψία. Αναλαμβάναμε ένα ρίσκο για το πώς θα δουλέψει αυτό το σύστημα. Περνάει τη σκυτάλη υπευθυνότητας στον πολίτη. Θα προμηθευτούμε έναν μεγάλο αριθμό για τον επόμενο μήνα. Δούλεψαν πολύ καλά».