Skip to main content

Μητσοτάκης: Τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για τη Βόρεια Ελλάδα (video)

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ενόψει της παρουσίας του στην 82η ΔΕΘ.

Για την ύπαρξη ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου που αφορά και τη Βόρεια Ελλάδα, έκανε λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο Lazart.

«Έχουμε επεξεργαστεί ένα ρεαλιστικό, τολμηρό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ένα σχέδιο που αφορά ιδιαίτερα και τη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας αλήθειας που υποσχεθήκαμε πέρσι οτι θα υπογράψουμε με τους Έλληνες πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:

«Από εμένα θα ακούτε μόνο προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν την επόμενη ημέρα. Έχουμε κάνει πολύ δουλειά στη διάρκεια αυτού του χρόνου, θα προχωρήσουμε στην εξειδίκευση του προγράμματός μας, σε μια σειρά από τομείς».

Η συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς έγινε, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να ακούσει αυτούς ενόψει και της επεξεργασίας των θέσεων της ΝΔ που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του «Lazart Hotel», προσκλήθηκαν εκπρόσωποι 25 οικονομικών και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, Συνδέσμων και όλων των Επιμελητηρίων Μακεδονίας και Θράκης. Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την ανάλογη συνάντηση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες, επίσης στη Θεσσαλονίκη, προσκλήθηκε και το Εργατικό Κέντρο.

Τον κ. Μητσοτάκη καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ενώ τον συνόδευαν τα στελέχη της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, Στέλιος Πέτσας, Μακάριος Λαζαρίδης, Μαίη Ζαννή και Τάσος Αναστασάτος.

Μόνο ρεαλιστικές προτάσεις από τη ΝΔ

Η σημερινή συνάντηση εν όψει της ΔΕΘ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι μία ακόμη ευκαιρία για το πώς μπορεί η χώρα να προχωρήσει στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας.

«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ποιες είναι οι πραγματικές δυσκολίες στην οικονομία», είπε, απευθυνόμενος στους φορείς ο αρχηγός της ΝΔ και πρόσθεσε: «Πόσο έχει επιβαρύνει η υπερφορολόγηση της επιχειρηματική δράση, πόσο ακριβό είναι το κόστος εργασίας, πόσο δύσκολο είναι να ασκεί κάποιος επιχειρηματική δραστηριότητα στην πατρίδα μας. Εμείς σε αυτά θέλουμε να εστιαστούμε, πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις, πώς θα δημιουργήσουμε δουλειές, πώς θα συμαζέψουμε το κράτος, πώς θα μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση, πώς θα δημιουργήσουμε ένα κλίμα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα».

Και στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στο δια ταύτα, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις αλλά και στην προοπτική της Βόρειας Ελλάδας στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

«Εμείς έχουμε ξεκάθαρη ταυτότητα. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, πιστεύουμε ότι μαζί, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, μπορούν να βάλουν ξανά την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

«Δεν ανακαλύψαμε πρόσφατα την επιχειρηματικότητα, τις επιχειρήσεις. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ένας ρεαλιστικό, τολμηρό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας να αξιοποιήσει τα μεγάλα αναξιοποίητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αυτό αφορά ιδιαίτερα εδώ, τη βόρεια Ελλάδα, η οποία μόνο να κερδίσει έχει από την εφαρμογή του δικού μας προγράμματος».

Από πλευράς φορέων, τα θέματα που εθίγησαν ήταν πολλά και γνωστά καθώς με επίταση ζητούν λύσεις. Έτσι, τονίσθηκε η ανάγκη για μείωση της φορολογίας, η θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρήσεις, η εξυγίανση των σχέσεων βιομηχανίας - λιανεμπορίου με «καθαρές τιμές», η μείωση του μισθολογικού κόστους και της φορολόγησης της εργασίας. Επίσης, τέθηκε η ανάγκη σωτηρίας και συνέχισης της λειτουργίας της ΕΒΖ, της ΕΛΒΟ αλλά και η καταβολή νέας προσπάθειας για την πώληση του Χαλυβουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ενόψει της παρουσίας του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Στις 13:30 θα έχει συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας, ενώ στις 17:00 θα συναντηθεί με τα σωματεία των εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».