Skip to main content

Μητσοτάκης:Ριζοσπαστικό μοντέλο δημόσιας διοίκησης το επιτελικό κράτος

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το επιτελικό κράτος περιέγραψε με τρεις εικόνες το μέλλον της δημόσιας διοίκησης.

Με τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το επιτελικό κράτος.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι τρεις αυτές εικόνες είναι πρώτον ένα υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά μια φορά τον μήνα, δεύτερον ένα κράτος που διαθέτει έναν απλό κώδικα λειτουργίας που συμπυκνώνει τις διατάξεις 40 ετών και η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική και τρίτον ένα κράτος όπου οι πολίτες παύουν να είναι όμηροι της γραφειοκρατίας και πολλές πράξεις γίνονται με την υπογραφή απλού γενικού διευθυντή και όχι ανώτερου προϊσταμένου.

«Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε αναφέροντας πως «το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι η πρώτη μεθοδική αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της δράσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη».

Πρόσθεσε ακόμη πως «η Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται: Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γραμματέας με τριετή θητεία ο οποίος επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ. Και ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις».

«Η ευημερία των λαών δεν εξαρτάται μόνο από τη γεωγραφική θέση ή τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά και την ποιότητα των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τέσσερις κομβικές αλλαγές σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση.

-Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη. «Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα, εντάσσουν τις ενέργειές τους σε ένα κοινό προγραμματισμό. Και το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει πια για όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

-Η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται.

-Καταπολεμάται η γραφειοκρατία. «Λύνεται το πρόβλημα με μία ειδική γραμματεία, με αποκλειστικό στόχο την ενοποίηση ρυθμίσεων. Σκοπός οι καλύτεροι και λιγότεροι νόμοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης.  

-Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα έξι διάσπαρτα σώματα ελέγχου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο πολυτιμότερος στόχος όλων των δημοκρατιών είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς». Σημείωσε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο έγιναν αλλαγές καθώς «η αναζήτηση συναίνεσης αποτελεί μόνιμο στόχο».

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε χθες από το βήμα της Βουλής λέγοντας πως «είναι άστοχο να βαφτίζεται συγκεντρωτισμός η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Το κυβερνητικό σχήμα αποκτά την κατανομή των ρόλων που διαθέτει στα όργανα το ίδιο το Σύνταγμα».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον ότι ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων μειώνεται κατά 12%.