Skip to main content

ΜΚΟ: Το Ισραήλ ενέκρινε κατασκευή πάνω από 2.300 κατοικιών στη Δ. Όχθη

Ο εποικισμός από το Ισραήλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις από το 1967

Οι ισραηλινές αρχές έχουν εγκρίνει την κατασκευή περισσότερων από 2.300 κατοικιών σε ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε σήμερα η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα».

Μια επιτροπή σχεδιασμού στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ενέκρινε την κατασκευή αυτών των κατοικιών τις πρόσφατες μέρες, τόνισε στην ανακοίνωση της η μκο, που τάσσεται κατά του εποικισμού.

Η πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης στέγασης σε εποικισμούς γίνεται σε διάφορα στάδια. Οι ισραηλινές αρχές έχουν εγκρίνει 2.330 οικιστικές μονάδες τις τελευταίες ημέρες, εκ των οποίων 1.466 παραμένουν στην πρώτη φάση της έγκρισης, διευκρίνισε η μκο.

«Το πράσινο φως που δόθηκε σε αυτούς τους οικισμούς αποτελεί μέρος μιας καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής η οποία αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της δυνατότητας ειρήνης και της λύσης δύο κρατών, με την προσάρτηση μέρους ή ολόκληρης της Δυτικής Όχθης», σχολίασε η οργάνωση.

Ο εποικισμός από το Ισραήλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις του Ισραήλ από το 1967.

Περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν σε μια συχνά συγκρουσιακή συνύπαρξη με σχεδόν 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους σε αυτά τα εδάφη.

Σε μήνυμα που απηύθυνε τον περασμένο μήνα προς τους εποίκους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι δεν θα διαλυθεί κανένας εβραϊκός οικισμός στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 700 κατοικιών για Παλαιστίνιους σε τμήμα της Δυτικής Όχθης που ελέγχεται από το Ισραήλ.